Açık hava müzesini andıran şehrin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ‘marka kent’ ilan edildiğini anımsatan Vali Işık, “Amasya, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kültür hazinesidir” dedi.
Girişte tarihe damga vurmuş önemli şahsiyetleri ve ülkenin kaderini değiştiren Amasya Tamimi’ne yer verdiklerini değinen Işık, “Burada ünlü coğrafyacı Strabon ve dünya arkeolojisinde tek örnek olan, sadece Amasya müzesinde bulunan Hitit Tanrı heykeli yer almakta olup ayrıca dünya tıp tarihinde önemli bir yere sahip olan hekim ve cerrah Sabuncuoğlu Şerefeddin’in hayatı, tıp kitabı, marifetleri ve Bimarhane ile ilgili görseller sunulmaktadır” diye konuştu.
Kendisine ziyarete gelen habercilere bilgiler veren Salih Işık, “Köşemizde hat sanatında ekol sahibi olmuş Hattat Şeyh Hamdullah’ın bu sanata katkılarının da anlatılmasının yanında Kurtuluş Savaşı’nda ülkemizin kaderini çizen Amasya Tamimi’nin Osmanlıca ve Türkçe haliyle tamiminin yazıldığı Eski Saraydüzü Kışla Binası anlatılmaktadır. Ayrıca Amasya’nın yöresel kıyafetlerinin yansıtıldığı figürler de görsel olarak valiliğimize gelen misafirlerimizin ilgisine sunulmuştur. Bu köşenin yapımını gerçekleştiren emekli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tektaş’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Vali'den Makam Girişine 'Mini Müze'
Amasya Valisi Salih Işık, makam odası girişinde 8 bin 500 yıllık tarihi olan şehrin kronolojisini yansıtan adeta mini müze gibi tarih köşesi yaptırdı.