Vali Duruer: Selimiye’nin Görüntüsünü Bozan Lüzumsuz Şeyleri Kaldırıyoruz

Edirne Valisi Hasan Duruer, Mimar Sinan’ın 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camii’nin görüntüsünü kirleten lüzumsuz şeyleri kaldırdıklarını söyledi.

Selimiye’ye yakışır bir düzen getirme düşüncesinde olduklarını belirten Duruer, bu kapsamda meydanda kirliliğe neden olan elektrik ve PTT direklerini, gelişigüzel konulmuş levhaları, kurumuş ve formu bozulmuş ağaçları kaldırdıklarını kaydetti.

Selimiye’nin yapıldığı dönemde, Mimar Sinan’ın 200 bin adet gül siparişi verdiğini hatırlatan Vali Duruer, “Bunu çok iyi düşünmek lazım. Biz maalesef kendi değerlerimizin farkında değiliz. 200 bin gül siparişi vermesi her tarafı gül bahçesi haline getirmek demektir. Gülün özelliği ise çok fazla boy yapmaz, mimari eseri örtmez, kökleri de esere zarar vermez diye değerlendiriyoruz.” dedi.

Peyzaj konusunda sıkıntıları olduğunu dile getiren Hasan Duruer, “Maalesef bir ağaç dikmeyi peyzaj zanneden bir milletiz. Dünyanın neresine giderseniz gidin hiçbir zaman tarihi eserin önünü örten ağaçlar göremezsiniz. Önlerinde bodur ağaçlar vardır. Porsuk, şimşir gibi güller, çimler vardır. Hiçbir zaman mimari eserin önünü örtmez. Buradaki düzenleme birkaç ay sonra kendisini gösterecek. İnşallah Selimiye’ye gelenler bir gül bahçesine girerler. Şu anda 3 bin 600 adet gül dikildi. Meyland gülü dediğimiz. Bir ay sonra başlamak üzere, ekimin sonuna kadar gül açacak. Oya ağaçları dikildi. Oya ağaçları Haziran’dan itibaren başlar. Ekim başlarına kadar çiçek açar. Selimiye, bir gül ve çiçek bahçesi haline geliyor.” diye konuştu.

Lüzumsuz olan her şeyi kaldırmak düşüncesinde olduğunu dile getiren Vali Duruer, tarihi eserlere sahip çıkmak gerektiği düşüncesiyle bunları yaptıklarını açıkladı.

Duruer, tarihi eserlerin önünü örten, formu bozulan, özelliği olmayan ağaçları kaldırdıklarını vurguladı. Vali Duruer, şöyle dedi: “Geri kalan çalı gruplarında ise temizlik çalışması yapıyoruz. Ağaçlarda budama çalışması yapıyoruz. Fakat bunun dışında da Kapıkule’den otoban çıkışına kadar 100 bin tane ağaç diktik. Aynı şekilde askeri birliklerde 9 bin tane Toros sediri dikildi. Organize Sanayi’de 13 bin tane ağaç diktik. Ağaç dikmeye de devam ediyoruz. Ağaç dikilecek yerler bellidir. Nereye dikileceğini de en iyi orman mühendisleri bilir. Tabii tarihi eserin bahçesine de ağaç dikilebilir. Dikilecek olan ağacın formunun düzgün olması lazım. Kesinlikle mimari yapının önünü örtmemesi düşüncesindeyiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin, peyzaj konusunda tartışması gerektiğinin altını çizen Vali Duruer, bu konuda üniversiteleri, peyzaj mimarlarını göreve davet ettiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile