Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörlüğü tarafından desteklenen çalışma kapsamında Kayseri’ye gelen Moğol Heyeti ilk olarak Vali Orhan Düzgün’ü ziyaret etti.
Vali Düzgün, Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikası Çalışma Grubu Başkanı, Milletvekili Battsereg Namdag ve Çalışma Grubu Üyesi Milletvekili Zoright Dashzeveg ile uzman ve danışmanlardan oluşan heyet ile Moğolistan’da yatırım yapan İşadamı Gıyasi Öztürk’ü makamında ağırlayarak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kayseri hakkında bilgiler verdi.
Kayseri’nin Türkiye’nin tam merkezinde ticareti ile ün salmış şehirlerin başında yer aldığını ve binlerce yıllık köklü ticari bir geçmişe sahip olduğunu belirten Vali Düzgün, “Günümüzden 6 bin yıl önce Kültepe’deki arkeolojik kazılarda çıkan tabletlerde ticari sözleşmelere rastlanır. Şu anda da Kayseri’de 3 tane organize sanayi bölgesi başta olmak üzere 1500’ün üzerindeki fabrikada üretim gerçekleştirilmektedir. Önemli bir kısmı iç tüketime yönelik olmakla beraber 2 milyar dolara yaklaşan ihracat hacmi vardır. Kayseri’de üretilen başlıca ürünlerimiz mobilya, tekstil, elektronik ev aletleri, gıda ve çelik ürünleri olarak sıralayabiliriz” dedi.
Vali Düzgün, ziyaretin, Moğolistan ile Kayseri arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için bu fırsat olmasını arzu ettiğini ifade ederek, Moğolistan ile mesafenin uzak olmasına karşın kültürel yakınlık bulunduğunu, yüzlerce yıllık tarihi geçmişe ve ortak kültüre sahip iki millet olduklarını kaydetti.
Gelişen ulaşım imkânları ve direk uçuşlar sayesinde Moğolistan ile daha sıkı bir işbirliğine gidilebileceğini vurgulayan Vali Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her türlü ticari ve kültürel ilişkinin gelişebilmesi için kolay ulaşım son derece önemli. Bu nedenle direk uçuşları önemsiyoruz. Ayrıca, Kayseri’de 4 tane de üniversitemiz var, eğitim alanında da karşılıklı öğrenci değişimine gidilebilir. Halen başta Orta Asya’da ki devletler olmak üzere dünyanın dört bir tarafından 2 bine yakın öğreniciyi biz Kayseri’de misafir ediyoruz. İnşallah ticaret, kültür ve eğitim alanında yeni işbirliklerini gerçekleştirmeyi biz de arzu ediyoruz. Kayseri’de kalacağınız süre içerisinde kenti çok yönlü tanıma fırsatı bulacaksınız. Bu duygularla kardeş ülkeniz Türkiye’ye ve Kayseri’ye hoş geldiniz diyorum.”
Heyete başkanlık eden ve aynı zamanda Moğolistan Parlamentosu Uzun Vadeli Kalkınma Politikası Çalışma Grubu Başkanı olan Milletvekili Battsereg Namdag ise, heyetini sıcak ve samimi bir şekilde karşıladığı için Vali Düzgün’e teşekkür ederek, Kayseri’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kayseri’ye ziyaretlerinin amacını, “Kısa zamanda hızla gelişen ve planlı yapısıyla dikkat çeken Kayseri’yi yerinde görüp, işbirliği imkanlarını araştırmak” sözleriyle açıklayan Namdag, ziyarette edinecekleri bilgi ve tecrübeleri Moğolistan’ın Uzun Vadeli Kalkınma Politikası’nı şekillendirirken kullanacaklarını kaydetti.
Ziyaretlerinin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörlüğü tarafından desteklendiğini kaydeden Namdag, iki ülke arasındaki işbirliğine özel önem verdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:
“Özellikle Türkiye ve Kayseri başta olmak üzere iş adamlarının Moğolistan’da yatırım yapması, iki ülke arasındaki mevcut iktisadi ilişkilerin hızlı ivme kazanması açısından çok güzel olacaktır. Biz Kayseri’ye gelirken özellikle bu bölgenin kalkınması ve planlamasına ilişkin önemli noktalar hakkında sizlerden bilgiler almayı amaçladık. Sayın Valimizden, iş adamlarını Moğolistan’a yönlendirilmesi konusunda desteğini bekliyoruz. Moğolistan olarak şunda kalkınma ve gelişim anlamında yolun başındayız. Madencilik, enerji ve inşaat gibi alanlarda yapılacak çok iş olduğunu düşünüyoruz. Moğolistan’a bugün sivil gözle baktığımızda trafik, yol, inşaat ve alt yapı ile ilgili birçok ihtiyaç olduğu görülmekte, ama iş adamı gözü ile baktığımızda da burada çok iş olduğu anlaşılmaktadır. Sayın Gıyasi Öztürk bey Moğolistan’da Türkiye’yi temsil eden sayılı iş adamlarından biridir. Moğolistan’a yatırımlarından dolayı Sayın Valimizin huzurunda İlyas beye teşekkür ediyoruz.”
Kayseri’ye gelmeden önce Ankara’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut ve diğer bürokratlarla görüşmeler yaptıklarını anlatan Namdag, Kayseri’nin kendileri için önemli bir örnek olacağı konusunu yineleyerek, Kayseri’de edinecekleri bilgi ve kuracakları temasların kendileri için büyük önem taşıyacağını sözlerin ekledi.
Heyette yer alan çalışma Grubu Üyesi, Milletvekili Zoright Dashzeveg de, Moğolistan’ın Ankara Büyükelçisinin kendilerine, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehri Kayseri’dir” dediğini anlatarak, bu bilgiden yola çıkarak Kayseri üzerinde yoğunlaştıklarını dile getirdi.
Heyet üyelerinin tanıtımı ile devam eden ziyarette heyet üyeleri Kayseri’ye ilişkin ilk izlenimlerini de Vali Düzgün7e aktardılar. Ankara’dan Kayseri’ye kara yolu ile gelirken gördükleri manzaranın Moğolistan ile benzerliğine dikkat çeken heyet üyeleri, Erciyes’in kendilerini çok etkilediğine işaret ederek, Erciyes’i Moğolistan’daki Altay dağlarına benzettiler.
Heyette yer alan ve tercümanlık görevini üstlenen Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora öğrencisi Ankbayar Danvu da, Bünyan ilçesine bağlı Samağır Köyü ile ilgili edindiği bilgiyi de paylaştı. Danvu, 12. ve 13. yüzyıllarda Moğollu komutanların Kayseri-Sivas hattı üzerinde Samağır köyünü karargâh olarak kullandıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Vali Düzgün tarafından Heyet Başkanı, Milletvekili Battsereg Namdag’a Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 2 bin yıl öncesine ait eserin replikası hediye edilirken, Milletvekili Namdag ta Vali Düzgün’e, Moğolistan’ın milli çalgısı At Kemanı’nın minyatürünü takdim etti.
Vali Düzgün Moğolistan Heyetini Kabul Etti
Moğolistan, Kayseri’nin gelişimi ve kalkınmasını yerinde görmek ve bu alanda edineceği bilgi ve tecrübeleri Uzun Vadeli Kalkınma Politikası’nda yer vermek amacıyla Kayseri’ye heyet gönderdi.