Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent’te ARGE çalışmaları için birim kuran şirket, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle kurduğu laboratuvarla Türkiye’nin yerli bilimsel tanı amaçlı kitlerin üretimi yapılacak. Laboratuvarlarda bilimsel tanı amaçlı kullanılan kitleri üretecek firmanın laboratuvar çalışmaları yapılacağı birimi, Vali İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci ve YYÜ Teknokent A.Ş. yetkililerinin katılımıyla açtı.
Açılış konuşması yapan Vali Taşyapan, ülkenin sağlık ürünleri alanında dışa bağımlılığının fazla olduğunu, özellikle de bütün hastanelerde bilimsel tanılara ulaşmada kullanılan kitlerin ülkeye büyük maliyetinin olduğunu söyledi.
Bu nedenle sağlıkta yerli üretim yapacak firmaların, araştırmalarını yapacağı, geliştireceği teknokentlerin büyük önem taşıdığını belirten Vali Taşyapan, "Teknokentler, yatırımcılar ve bilim insanlarımız sayesinde, dışa bağımlı olmaktan kurtulacağız. İlimizde böyle bir yerin açılmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Böyle katma değeri yüksek yatırımlar ve çalışmalar, hepimizi tetikleyecek ve Teknokent’imizi önemli bir yere getirecektir. Burada üretilecek kitler, hem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak hem de insanlarımızın sağlığına erken kavuşmasını sağlayacak" dedi.
Teknokent’lerde kurulacak birimlere devletin destekler verdiğini, ancak seri üretim aşamasına ilk büyük desteği projelerinin aldığını anlatan firma yetkilisi Canan Kalsın, Türkiye’nin sağlık alanında 99’luk bir yüzdeyle cari açıkta büyük yara aldığını hatırlattı. DAKA desteğiyle üretime geçen firmalardan biri olacakları için mutlu olduklarını belirten Kalsın, "Burada ARGE çalışmaları yapıp, üretimin bir kısmını ilk defa Van’da gerçekleştireceğiz. Van Türkiye’de ikinci yerli kit üretimi yapılacak yer olacak. Van’ı, günlük 15 uçak seferi olması, aynı gün gelip geri dönebilme imkanı, İran, Irak, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’ya çok yakın olması nedeniyle seçtik. Dolayısıyla ihracat anlamında da büyük bir pazarın içerisinde. Ayrıca burası vatan toprağıdır. Bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz lazım. Yüksek teknoloji ürünlerin bu bölgede üretilmesinin önünde hiçbir engel yok. Bütün yatırımcıların da buralara gelip elini taşın altına koyması lazım. Çünkü nüfusu genç, işsizlik oranı yüksek. Böyle bölgelerde işsizliğin giderilmesi ve aynı zamanda bölgenin zenginleşmesine katkı sağlayacak çalışma ve çabaların olması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Açılış sonrası laboratuvarı gezen Vali Taşyapan ve beraberindekiler, Canan Kalsın ve ekibi tarafından laboratuvarda bulunan cihazlar ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Açılış töreni, verilen kokteylde sohbetin ardından sona erdi.
Vali İbrahim Taşyapan Teknokent'te Yerli Tedavi Kiti Üretimi İçin Kurulan Laboratuvar Açılışına Katıldı
Van Valisi İbrahim Taşyapan, Teknokent’te yerli tedavi kiti üretimi için kurulan laboratuvar açılışına katıldı.