Vali Karaloğlu: Geleneksel mutfak kültürümüzü gelecek nesillere aktarmalıyız

Van Valisi Münir Karaloğlu, dünyanın en büyük mutfaklarından birisine sahip olmakla övünmenin yetmeyeceğini, özgünlüğünü koruyarak gelecek nesillere a

Van Valisi Münir Karaloğlu, dünyanın en büyük mutfaklarından birisine sahip olmakla övünmenin yetmeyeceğini, özgünlüğünü koruyarak gelecek nesillere aktarmak gerektiğini söyledi.

2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu Van'da başladı. Van Valiliği, Van Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği ve Van'da çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek, turizmci ve lokantacının katkı sunduğu '2. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu' Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Üç gün sürecek ve 11 oturumun gerçekleştirileceği sempozyum boyunca 100'den fazla bilim adamı çeşitli sunum ve bildiriler sunacak. İlk gün Van yemekleri tartışıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, 2010 yılı Van'ın değerlerinin tekrar gün yüzüne çıkarıldığı, tanıtıldığı bir sene olduğunu kaydetti. Haziran ayının başında İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali ile bu tanıtım atağına başladıklarını belirten Vali Karaloğlu, daha sonra çeşitli festivallerle kentin tanıtımına yer verdiklerini anlattı. Vali Karaloğlu, "Bugün de yine kültürümüzün en önemli unsurlarından birisi olan mutfak ve yemek kültürümüzle ilgili bir sempozyum yapıyoruz. Böylelikle hem Doğu Anadolu'nun mutfak kültürünü, özelde de Van yemeklerinin 3 bin yıllık geçmişi ile beraber gün yüzüne çıkarmak ve bu konuda toplumun hafızasını kayıt altına almak üzere bir sempozyum düzenliyoruz. Biz her zaman dünyanın en büyük mutfaklarından birisine sahip olmakla övünürüz. Sadece övünmek yetmez bunun özgünlüğünü de koruyarak gelecek nesillere aktarma noktasında da çalışma yapmamız gerekir. Bugün ki çalışma odur. Yemeklerimizin her birisinin arkasındaki o tatlı hikayeleri, o eşsiz lezzetleri kayıt altına almak, onların özgünlüğünü koruyarak gelecek nesillere bırakmak en büyük amacımızdır. Bu konuda emeği geçen herkesi kutluyorum. Van'da artık kolektif bir anlayış var. Bu kolektif çalışma olmasa bunları yapma şansımız yok. Bu sempozyumu sahiplenen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Van'ın önemli bir merkez olduğunu da dile getiren Vali Karaloğlu, "Van, Türkiye'nin ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin çok önemli ve 3 bin yıllığı olan bir merkezdir. Belki Van tarihte bugün ki kadar ihmal edilmemişti. Van'ın tarihteki ihtişamlı günlerine dönebilmesi için bu tür çalışmaları yapmamıza ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan ise Van'ın son dönemlerde çok güzel etkinliklerle Türkiye ile buluştuğunu kaydetti. Yüzlerce medeniyete binlerce yıl süren yaşantılarında Anadolu'da kalıntılar bıraktığını anlatan Orhan, şunları söyledi: "Van'da bu coğrafyanın çok önemli bir şehri ve onlarca medeniyete beşiklik etmiş bir şehir. Van'ın ne kadar önemli bir kent olduğu arkeolojik çalışmalardan elde edilen verilerle tüm dünya biliyor. Şimdi bunları paylaşmak, insanlara aktarmak gerekiyor. Bu da böyle bir çalışma. Van'a özgü çok güzel yemekleri, Türkiye ile paylaşmak üzere buradayız. Van'ın, Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok yemeğini batının kültürüyle buluşturacağız. Bunun Van için çok önemli bir tanıtım olacağına, kültürüne turizmine önemli katkı sunacağına inanıyorum."

SEMPOZYUMA VAN YEMEKLERİ DAMGA VURDU

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen II. Uluslar arası Doğunu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu'na Van yemekleri damgasını vurdu. Sabah başlayan sempozyumun öğle yemeği bölümünde katılımcılara Van yemekleri servis edildi.

Her ilçenin ve Van yemekleri yapan iş yerlerinin stant açtığı sempozyumda katılımcılar Van yemeklerine hayranlıklarını gizleyemedi. Katılımcılar en çok ayran aşı, keledoş, müşürük ve soğan dolmasını tercih etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile