Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı 2 . Altı Aylık Taslak Programı Toplantısı , Van Ticaret ve Sanayi Odası ( VATSO ) Protokol Salonu ' nda yapıldı .
Van ve Bitlis belediyeleri ile Van Gölü ' ne sahili olan ilçe ve belde belediyeleri , bazı ilçelerin kaymakamları , İller Bankası Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve özel idarelerin temsilcileri katıldı .
Törende bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan , Van Gölü Havzası Eylem Planı ' nın Van için çok önemli bir proje olduğunu kaydetti . Projenin çok büyük olduğunu ve bugüne kadar böyle kapsamlı bir projenin hazırlanmadığını kaydeden Orhan , tamamıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatları ile hazırlanan bir proje olduğun vurguladı .
Orhan , " Bu proje Van için çok önemlidir . Bunun için bugünden itibaren Van Gölü ile ilgili yapılacaklar masaya yatırıldı . Eylem planımızı hazırladık . Önümüze yol haritamız oluştu . Bununla ilgili çalışmaya başladık . " dedi .
Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu ise Van Gölü çevresinde yaşanan yoğun hayatın tek sebebi Van Denizi olduğunu belirtti . Van Gölü ' nün , havzadan çekip çıkarılması durumunda bölgenin herhangi bir özelliğinin kalmayacağı ve bölgedeki yaşamın da bu denli cazip olmayacağını söyleyen Vali Karaloğlu , " Bunun için biz Van Denizi ' ni gözümüz gibi korumalı ve soframız gibi bakmamız lazım . Buna hiç birimizin , hiç birinizin fosseptik çukuru haline getirme hakkı yoktur . Şansımız da yoktur . Van Denizi ' nin kirliliği bu bölgede yaşayan insanlar için çok yaşamsal bir sorun olarak duruyor . " diye konuştu .
Belediye esaslarına ve sorumluluk alanlarına göre Van Denizi temizlenmesinin belediyelerin işi olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu , ancak bölgedeki belediyelerin gücüne bakıldığında bunu şu an yapma imkanlarının olmadığını vurguladı . Vali Karaloğlu , şöyle devam etti :
" Ama bu şu demek değildir , belediyelerimizin gücü az , hiç bir şey yapmasın . Sadece merkezi hükümetten bekleyelim . Bu da doğru bir davranış değildir . Burada çok ciddi bir işbirliğine ihtiyacımız var . Bu proje içinde mutlaka belediyeler olmalıdır . Belediyeler olmadan bu iş olmaz . Bu işin gerçek sahibi belediyelerdir . Belediyeler kendi imkanları ile bu işi yapamayacaksa merkezi hükümet buna destek verecek ama belki merkezi hükümetin de desteği sonsuz bir destek olmayacak . Belediyelerimiz burada insanlarda temiz ve atık su parasını almayı öğretmek zorunda . Vatandaşları bu konuya alıştırmak zorundadır . İşbirliği ile bütün kurumların bu sorunu çözmek zorundayız . Van Gölü elde çıkarsa bir daha geri getiremeyiz . İzmir Körfezi açık deniz olmasına rağmen yıllardır mücadele veriyorlar ama geri getiremiyorlar . "
Ankara ' dan gelen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile belediye başkanlarına da seslenen Vali Karaloğlu , arıtma tesislerinin işletme sorununu çözmeden kesinlikle imalatına başlamamalarını istedi . Vali Karaloğlu , konuşmasını şöyle sürdürdü :
" Bu iş için kredi bulabilirsiniz . Hatta yapım maliyetini bile karşılayabilirsiniz . Ama işletmesini çözmeden gelip burada arıtma tesisi yapmayın . Bitlis ' in Ahlat ilçesinde arıtma tesisi yapılmış , ama şimdi belediyeye teslim edilemiyor . Belediye haklı olarak ' Ben bunun elektrik parasını ödeyemem ' diyor . Onun için bizim önceden yapmamız gereken arıtma tesisin işletme sorununu çözmektir . Bunu Çevre ve Orman Bakanlığı ' ndaki arkadaşlara da söyledim . Farklı metotlar geliştirebilirler . Ama mutlak suretle belediyelerin içinde olduğu , vatandaşlarımın içme ve atık su parası ödeme alışkanlığı kazandığı süreye kadar Çevre ve Orman Bakanlığı ile özel idareler işletmesinin de içinde olacağı yeni bir yapı oluşturmamız lazım . Yoksa biz burayı arıtma tesisi yaparız , arıtma tesisi çöplüğüne çeviririz . "
Vali Karaloğlu , yaptığı konuşmanın ardında Çevre ve Orman Bakanlığı ' ndan gelen uzmanlar , yetkilileri proje hakkında katılımcılara bilgi verdi .