Vali Karaloğlu'nun Sınır Kapısı Israrı

Vali Karaloğlu'nun Sınır Kapısı Israrı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Hoy ve Van'ın ilişkilerinin en üst düzeye çıkmasının Kapıköy-Razi sınır kapısının açılmasına bağlı olduğunu belirterek "Çünkü iki ilin de geleceği bu kapıya bağlıdır" dedi.

Vali Karaloğlu, Türkiye ile İran arasında yapılacak olan Alt Güvenlik Toplantısı için İran'ın Hoy kentine gitti. Kapıköy Sınır Kapısı'nda Kotur Kaymakamı Ali Bahtiyari tarafından karşılanan Karaloğlu, beraberindeki heyetle birlikte Hoy kentine hareket etti. Yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından Türk heyetini Hoy kenti girişinde
Hoy Valisi Hulam Hüseyin Emmari ve diğer yetkililer karşıladı. Daha sonra Hoy Valiliğini ziyaret eden Vali Karaloğlu, mevkidaşı ile bir süre baş başa görüştü. Görüşme sırasında Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti arasında 400 yıldır devam eden iyi ilişkilerin ticarete de yansımasını arzu ettiğini belirten Karaloğlu, bu iyi ilişkilerin devam etmesi için de mutlaka Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılması gerektiğine vurgu yaptı. Van'ın İran'la 278 kilometrelik bir sınırı olduğunu da anımsatan Karaloğlu "Ama üzülerek ifade ediyoruz ki bu 278 kilometrelik sınırdan bugüne kadar nizami bir ticaret yapabileceğimiz bir sınır kapımız yoktur. Son 1 yıldır Kapıköy-Razi Sınır Kapısının açılmasıyla ilgili karşılıklı yapmış olduğumuz çalışmalar iyi bir noktaya geldi. Hoy ve Van'ın ilişkilerini daha da geliştirebilmesi için mutlaka bu kapının açılması lazım. Çünkü iki ilinde geleceği bu kapıya bağlıdır" dedi.
KOTUR İLE HOY ARASINDAKİ YOL BİTERSE İRANLILAR VAN'A 1,5 SAATTE GELEBİLECEK
Kapıköy-Razi sınır kapısını İran ve Türkiye sınırında yaşayan vatandaşların yasadışı ticaretini engelleyecek nizami kapı olarak gördüklerini kaydeden Karaloğlu, şunları kaydetti.
"Biz sadece vatandaşlarımıza kaçakçılık yapmayın demekle yetinemeyiz. Onlara legal bir ticaret yapma imkanları da sağlamamız lazım. Bugün burada yapacağımız toplantılarda hem iki şehrin ilişkilerini, hem de iki ülkenin iyi ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum. Kapıköy-Hoy arasındaki Kotur bölgesindeki yolun da biran önce bitmesini arzu ediyoruz. Bu yol tam olarak bittiğinde insanlar Van'dan Hoy'a, Hoy'dan da Van'a 1,5 saate olacaklar. Bu büyük bir imkan. Bu yol biterse Hoy ile Van arasında ticaret, turizm, üniversite kültürel her türlü gelişmeyi daha da kolaylaştıracak."
Vali Karaloğlu, bugün aynı zamanda Ankara'da Gümrük Müsteşarlığı'nda Kapıköy-Razi sınır kapısının açılması için İran ile Türk yetkililerinin bir toplantısının da olduğunu aktardı.
Hoy Valisi Hulam Hüseyin Emmari de yaptığı konuşmada, Hoy ile Van valilerinin karşılıklı olarak gidiş-gelişlerinin iki ülkenin ilişkilerine de olumlu yönde etki yapacağına inandığını belirterek "İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti heyetlerinin bira arada olması bizim için mutluluk vericidir" dedi.
Van ve Hoy illerinin sorunlarının ortak olduğunu ifade eden Emmari "Çok şükür ki iki ülke arasında uzun yıllardır çözülmeyecek bir sorun mevcut değildir. Tabi ki bu bizim iki ülke yetkililerinin ilişkilerini geliştirme babında vazifesini daha çok artırıyor. Bizim sizinle ortak sorunlarımız aynı. Bu arada sınırda da arzu edilen bir güvenliğimiz de söz konusu. İnşallah bu görüşmelerle sınır ticareti de gelişmiş olur. Sınır ticaretinin başlamasıyla birlikte Hoy ile Van arasındaki ilişkilerin de geliştiğini göreceğiz. Bu artış kültürel, turizm, ticaret ve üniversiteler arasında da bu ilişkiler gelişecektir. Ve bunu bekliyoruz. Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Valisi Vahid Celal Zade bu yolun biran önce bitirilmesi için özel bir gayreti var. Bu yolun bitirilmesini birinci öncelikleri arasına almış ve yolun biran önce bitirilmesi için ödeneği de çıkmış. Ayrıca yolun ihalesini alan müteahhitte işin başında ve biran önce bitmesi için gayret gösteriyor" dedi.
Vali Münir Karaloğlu, Türk heyetine gösterilen sıcak ilişkiden dolayı İranlı mevkidaşına teşekkür etti. Heyetler daha sonra Alt Güvenlik Toplantısı'nda yeniden bir araya geldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile