Vali Koçdemir: Eskişehir’in Tarihi Sanal Müzede Canlanacak

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, kente yapmayı planladıkları teknolojik müze ile tarihi yeniden canlandıracaklarını söyledi.

‘Sanorama’ isminde olacağı belirtilen müzenin, tarihi dönemlere yeniden ışık tutacağını ifade eden Vali Koçdemir, "Müzeye gelenler örneğin, 13. Yüzyılda Yunus Emre’nin yaşadığı zamanı sanal olarak yaşayacaklar ve benzeri örnekler çoğaltılabilecek. Ülkemizde çok da örneği olmayan bu müzeyi Eskişehirli teknoloji üreten firmalarımızla hayata geçirmek istiyoruz.” dedi.

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Eskişehir Sanayi Odası(ESO) tarafından düzenlenen toplantıda ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde çalışmalarını sürdüren bilişim firmalarıyla bir araya geldi. Valisi Koçdemir, firmaların çalışmaları hakkında bilgi aldı. Koçdemir, ayrıca 2013 yılında kentte yapılacak projeler hakkında firmalara bilgi verdi.ESO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Vali Koçdemir, Eskişehir’in 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğine değinerek, “Şehrimizin potansiyeli öğrenmek ve yapmak istediğimiz projeleri konuşmak için bir araya geldik. Cumhuriyetimizin 90. yılını da kutlayacağımız 2013’te şehrimize çok önemli projeler kazandırmak istiyoruz.” dedi.

Eskişehir’de yapılacak projeler içerisinde en önemlilerinden bir tanesinin 'Sanorama' adında bir müzenin olduğunu açıklayan Koçdemir, söz konusu müzenin yüksek teknolojiye sahip ve 3 boyutlu bir sunumla hizmet vereceğini açıkladı.

Koçdemir, “Çeşitli dönemlere ve devirlere ait zamanlar, dönemler Eskişehir’de kuracağımız müzede simülasyon ya da benzeri teknoloji ile canlandırılacak. Müzeye gelenler örneğin 13. Yüzyılda Yunus Emre’nin yaşadığı zamanı sanal olarak yaşayacaklar ve benzeri örnekler çoğaltılabilecek. Ülkemizde çokta örneği olmayan bu müzeyi Eskişehirli teknoloji üreten firmalarımızla hayata geçirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

'2013 Eskişehir Kültür Başkenti' konusunda yoğun bir çalışma içerisinde olduğuna değinen Vali Koçdemir, bu kapsamda üç başlık belirlendiğini ve bunların uygulanmasına geçildiğini bildirdi. Bu başlıkların; Eskişehir’in Türk dünyasına tanıtılması, sempozyum-seminer-festival v.b. gibi kültürel etkinliklerin düzenlenmesi ile kalıcı eserlerin ve kültür merkezlerinin şehre kazandırılması olduğunu anlatan Koçdemir, bu eserler arasında bilişim alanında yapacakları projeler olduğuna dikkat çekti. Özellikle bilişim alanında bir yarışma yapılacağını ifade eden Koçdemir, bu alanda da cep telefonu uygulamalarının olacağını söyledi.

Vali Koçdemir, “Cep telefonu uygulamalarını gündeme getirmek istiyoruz. Sadece şehir merkezi değil il genelinde görülmesi gereken yerlerin navigasyon ve tanıtımı cep telefonları için yapılması gerekmekte. Birkaç ayrı dilde ve sesli yapılabilecek olan bu uygulamayı Eskişehir’de yapılsın ve yerli yabancı turistler kullansın istiyoruz.” dedi.

ESKİŞEHİRLİ TEKNOLOJİ FİRMALARI GÖREVE HAZIRESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, projeler konusunda Eskişehirli teknoloji firmalarının hazır olduğunu belirtti.

Özaydemir, “Teknoloji Geliştirme Bölgemizde bilişim ve yazılım teknolojileri alanında çalışan firmalarımız var. Bu firmalarımız projelerde görev almaya hazır. Şehrimize bir şeyler kazandıralım ve adını duyuralım.” diye konuştu.

ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi hakkında bilgi verdi. Bölgenin Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde kurulan ilk bölge olduğuna değinen Özaydemir, bölgede ileri teknoloji üreten firma sayısının 47 olduğunu ve toplam ihracatlarının da bu güne kadar 6,5 milyon doların üzerine çıktığını kaydetti.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan firmalar kabiliyetlerini, çalışmalarını ve bu güne kadar yaptıkları projeleri anlattı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile