Vali Tekbiyikoglu Açiklamasi 'Deprem Olmadan Yapilabilecek Her Sey Düsünüp Degerlendirmeye Çalisiyoruz'

Vali Tekbiyikoglu Açiklamasi 'Deprem Olmadan Yapilabilecek Her Sey Düsünüp Degerlendirmeye Çalisiyoruz'

Deprem olmadan yapilabilecek her sey düsünüp degerlendirmeye çalistiklarini belirten Tunceli Valisi Bülent Tekbiyikoglu, "Yüzde 60 vaktimizi buna ayirmaya çalisiyoruz. Çünkü insan hayati her sey ama her seyin üstündedir" dedi.

Bilim insanlarinin son zamanlarda sik sik deprem olabilecegi yönünde uyarilarda bulundugu Tunceli’de, Vali Bülent Tekbiyikoglu baskanliginda depreme hazirlik çalismalari devam ediyor. Tunceli merkez Atatürk Mahallesi’nde depreme hazirlik çalismalari çerçevesinde kurulan konteyner kenti ziyaret eden Vali Bülent Tekbiyikoglu, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Tunceli’nin çevresinde meydana gelen depremlerden etkilendigini dile getiren Vali Bülent Tekbiyikoglu, “Ilimiz, Erzincan, Elazig ile Kahramanmaras depremlerinden etkilendi. En son 6 Subat depreminden etkilenen vatandaslarimizin sayisi 3 bine yakin. Dün itibariyle hak sahipligi çalismamizi bitirdik. Bin 808 tane hak sahibini belirledik. Bunlarin içinde isyeri, ahir, konut sahipleri var. Bunlarla ilgili hazirlik çalismalarimiz devam ederken depreme hazirlik mahiyetinde de çalismalarimiz sürüyor. Bazi bilim adamlari özellikle Erzincan- Bingöl ile Karliova - Yedisu hattinda ciddi bir kirilmanin olacagini söylüyor. Biz de ilimizi buna hazirlamaya çalisiyoruz. Bütün unsurlarimizla, bakanliklarimizla beraber bir çalisma içerisindeyiz. 6 subat depreminden etkilenen hak sahipleri için her ilçemizde bir konteyner kent olusturduk. Bunlari olustururken kapsamini genis tuttuk. Genis tutma amaçlarimizdan bir tanesi de eger vatandasimiz evini yikacak, yenisini yapacak ve kalacak yeri yoksa konteyner kentlerden istifade etmesini çok önemli bir imkan olarak görüyoruz” diye kaydetti.



"Tüm kamu binalari elden geçiriliyor"

Sadece vatandaslara ait binalarin degil tüm kamu binalarinin da elden geçirildigini ifade eden Vali Tekbiyikoglu, “Ilimizde 2006 yili öncesinde hazir beton kullanimi yok. Bunu milat olarak kabul ettik. Ondan önce yapilmis kamu ve hizmet binalarinin hepsinin performans analizlerini çikariyoruz. Bu çalismada sonucu olumsuz gelen binalarin yikim çalismalarina hizli bir sekilde baslandi. Milli egitime ait 41 hizmet binasi ve lojmanin yikimi söz konusu. Bu hafta yikim ihalesinin sonuçlanmasiyla bunu da halletmis olacagiz: TOKI ile bir çalismamiz var. Ilimizde yapilacak 196 konut kapasitesi 500 konuta çikti. Bu bir nebze de olsa ilimizde kamu stoku problemini çözmüs olacak. Özel idarenin merkezde yeri var. Orayi ihaleyle satisini yapip konut stoku çikarmayi planliyoruz. Burada hiçbir ilde muadili olmayan jandarma ve polis sayimiz var. Bunlardan arama kurtarma ekipleri olusturduk. Egitimlerini tamamladik. Jandarmada bin 200 hazir arama kurtarma personelimiz var. Polis özel harekata egitim çalismalarimiz sürüyor. Tunceli bu anlamda bir arama kurtarma okulu olacak. Bu okulun devam etmesi için AFAD ile yaptigimiz görüsmelerle arama kurtarma parkuru olusturacagiz. Arama kurtarma faaliyetleri ve egitim, ilimizde personel degisikli olsa da devam edecek” seklinde konustu.



"Riskli alanlar tespit ediliyor"

Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile çalisma yürüttüklerini kaydeden Tekbiyikoglu, “Riskli alanlarin tespitiyle ilgili öneride bulunduk. Ovacik, Pülümür, Nazimiye ve merkezde bazi riskli alanlar yani deprem oldugu zaman kesin yikilacak dedigimiz alanlar belirledik. Bununla ilgili bir dönüsüm plani bakanligimiz tarafindan yürütülüyor. Herhangi bir can kaybi olmadan hasar görür dedigimiz yerlerde bir çalisma içerisindeyiz. Bununla beraber yerel yönetimlerin sorumlulugunda olan ama bizim altyapisini olusturdugumuz mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalismalarimiz devam ediyor. Bin 206 hektarlik riskli alanda, ilçelerde mikro bölgeleme çalismasi devam etmekte. Bunlar imar planlarinin yapilmasi için çok önemli teknik veriler. Belediyelerimizin bu veriler isiginda ruhsatlandirma yapmasi gerekiyor” diye konustu.



"Muhtemel depremde ulasim son derece önemli"

Bir deprem aninda kente ulasimin çok önemli olacaginin altini çizen Vali Tekbiyikoglu, “Ilimiz topografisi itibariyle zor bir cografyada bulunuyor. Karayollarimiz dar, baglanti yollarimiz virajli ve zaman zaman heyelanlar yasaniyor. Bu konuda karayollari ile bir çalisma içerisindeyiz. Bazi yerlerde iyilestirme çalismalari yapacagiz. Ilimizin Elazig ve Erzincan baglantisi var. Erzincan baglantisini saglayan Mutu Köprüsü var o da artik miadini doldurmus durumda. Ulastirma Bakanligimiz ile yaptigimiz çalismalar sonucu bu köprünün yapimi karar altina alindi. Burasi bir kriz aninda, depreme müdahale aninda lojistik olarak ilimizi kuzey Anadolu’dan da beslenmesi adina çok ama çok önemli” ifadelerini kullandi.

"Deprem öncesi yapilacak çalismalar çok kiymetli"

Açiklamasinin son bölümünde Türkiye’de son zamanlarda yasanan büyük felaketlerin hepsinin içinde bulunduguna vurgu yapan Tekbiyikoglu, “Elazig depreminde, Kastamonu’daki sel felaketinde, Izmir depreminde, 6 Subat depreminde bulundum. Depremin nasil bir yikim oldugunu müsahede ettim. Deprem olacagini bilim adamlari söylüyor. Deprem gelmeden önce yapilan her sey çok ama çok kiymetli. Plan, proje yapmadan önce yaptiginiz fizibilitenin belki kagit, kalem kadar maliyeti vardir. Ama o binayi yaptirdiktan sonra degistirmeye kalkarsaniz çok fazla maliyeti olur. Bu isin planlama ve icra kismindayiz. Deprem olmadan yapilabilecek her sey düsünüp degerlendirmeye çalisiyoruz. Yüzde 60 vaktimizi buna ayirmaya çalisiyoruz. Çünkü insan hayati her sey ama her seyin üstündedir" dedi.

Tunceli genelinde bin 122 konteyner, hak sahiplerinin yani sira evini yaptirmak isteyen vatandaslar için hazir bulunduruluyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile