Vali Topaca Açıklaması 'Savunma Sanayinde Şuan Yüzde 65'Lere Geldik Ama Gerideki Yüzde 35 De Çok Önemli Bir Orandır'

“OSTİM ve Sanayilerde Mesleki Eğitimin Sorunları” konulu toplantıda gençlerle bir araya gelen Ankara Valisi Ercan Topaca, tekli eğitime geçiş amacıyla 350 okul yaptıklarını belirtti. Topaca ayrıca, "Savunma sanayinde şuan yüzde 65’lere geldik ama gerideki yüzde 35 de çok önemli bir orandır" dedi.

Ankara Valisi Ercan Topaca, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfının düzenlediği "OSTİM ve Sanayilerde Mesleki Eğitimin Sorunları” konulu toplantıya katıldı.

Toplantıya Vali Topaca’nın yanı sıra Yenimahalle Kaymakamı Selda Dural, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Vakıf Başkanı İbrahim Karakoç ve OSB Başkanı Orhan Aydın katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan Vali Topaca, “Bu toplantının çıraklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz eğitime hakikaten çok büyük kaynaklar ayıran ülkeyiz. Şu an için sadece Ankara’da 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi ve 2019-2020’ye kadar bu yatırım dönemi devam edecek. Tekli eğitime geçiş amacıyla 350 okul yapıyoruz. Bunun içerisinde ayrıca turizm meslek liseleri için oteller, endüstri meslek liselerimiz için atölyeler, yurtlar dahil olmak üzere çok sayıda tesisin, projenin toplam maliyeti 4 milyar civarındadır. Buna eğitimin diğer kalemleri dahil değil. Bunu Türkiye ölçeğinde düşündüğümüz zaman hakikaten büyük bir kaynak ayrılıyor. Bunu yapmak zorundayız, çünkü çok genç bir nüfusumuz var. Sadece Ankara’da 950 binin üzerinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencimiz var. Şu an itibariyle 2 bin 650 okulumuz, yaklaşık 38 bin civarında dersliğimiz var. Bu öğrencilerimize hizmet eden 60 bin civarında öğretmen ve idarecimiz var. Bunların hepsini üst üste koyduğunuz zaman çok büyük bir kaynağın, Türkiye genelinde düşündüğümüz zaman da belki birçok ülkenin neredeyse bütçesi kadar eğitime kaynak ayırıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Bu gençlerimize her şeyden önce iyi bir hedef vermemiz gerekiyor"

Her şeyin başının çıraklık olduğunu, adı ne olursa olsun herkesin hayata çırak olarak başladığını belirten Vali Topaca, “Buna staj deyin, yardımcılık deyin veya uzman yardımcılığı deyin bizde mesela kaymakam adayı denir. Kaymakam adayı deyin, hakim adayı deyin aslında burada yaptığımız bir çıraklıktır. Bir yetişme dönemi vardır, belli mesleklerde bunları oturtmuşuz ama sanayinin ihtiyacı konusunda bir çırak en güzel nasıl yetişir, toplumdaki çırak algısı nasıl düzeltilir, onlar nasıl prestijli hale getirilir ve daha çok onlar nasıl kazanabilir. Usta olma, kalfa olma ve ileride büyük iş adamı olma konusundaki kendilerine bir hedef çizmeleri mevcut şartlarda biraz zor olmaktadır. Gençlerle ilgili yapmamız gereken çok şey var. Eğitimden başlayarak bu ister okulda, ister Çırak ve Eğitim Öğretim Vakfı gibi kurumlarda, isterse kendi kendine ülke olarak, devlet olarak yapacağımız çok şey var. Bu gençlerimize her şeyden önce iyi bir hedef vermemiz gerekiyor. Bugün ben bu gençlerle sizlerle bir araya gelmemin temel sebeplerinden birisi de hayatta başarılı olabileceğinizi göstermek içindir” şeklinde konuştu.



"Çocukluğumda, gençliğimde her işi yaptım, çırak olarak yaptığım çok şey var"

Konuşmasında kendinden örnekler de veren Topaca, “Ben de sizin gibi bir çocuktum. Aynı bu sıralardan geçtim. Çocukluğumda, gençliğimde her işi yaptım, çırak olarak yaptığım çok şey var. Hayattaki başarımı da hayatın bu aşamalarından geçmeye borçluyum ama diğer arkadaşlarımdan farklı bir şey yaptım kendime bir hedef koydum. İlkokul birinci sınıfta aşağı yukarı bu hedefi koydum ve o hedefe ulaşmak içinde çalıştım çabaladım. O hedefim daha birinci sınıfta bir kaymakamı gördüm, beğendim, adamın oturmasını kalkmasını toplumdaki itibarını falan, ondan sonra dedim ki ben de kaymakam olacağım. Allah nasip etti. Sizlere de tavsiyem hangi işi yaparsanız yapın o işin en tepesine çıkmayı kendinize hedef olarak koyun. Ömür boyu çırak olarak kalmayı düşünüyorsanız hakikaten öyle kalırsınız ama bu günlerde sizler başarılı bir iş adamı olmayı, işte burada başarılı arkadaşlarımız var. Size örnek olabilecek çok arkadaşımız var. Bir hedef koyun” diye konuştu.



"Üretmeden kalıcı bir zenginliğe ulaşmak mümkün değil"

Bir ülkede kalıcı ve sürdürülebilir refah düzeyini yakalamak için mutlaka üretmek gerektiğini kaydeden Vali Topaca, “Üretmeden kalıcı bir zenginliğe ulaşmak mümkün değil. Dolayısıyla bir de bizim ülkeye vatana borcumuz var. Nedir o borç; çok çalışmak, çok üretmek ve ülkemize çalışarak, üreterek hizmet etmek. Zannetmeyin ki kazandığınız, kazanacağınız para sizin. Değil arkadaşlar. Birçok iş adamının belli bir noktadan sonra paraya falan ihtiyacı yok. O çalışıyor, üretiyor, birçok kişiye iş veriyor, birçok kişinin önünü açıyor, birçok kişinin hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesini sağlayacak imkanları veriyor. Hakikaten dünyanın en güzel işi insanları iş ve meslek sahibi yapmak, onların evine alın teriyle kazandıkları kazancı götürmesine fırsat vermek, onlara bu konuda destek olmak dünyanın en güzel işidir ve bu ülkeye hepimizin bu bir borcudur. Dolayısıyla iş adamlarımız üretecekler daha çok kazanacaklar, daha çok yatırım yapacaklar. Tabii devletimiz de buradan daha çok vergi alacak, daha çok hizmet yapacak, daha çok gençlerimize, sizlere imkan sağlayacaktır. Üretmeden olmaz arkadaşlar. Mutlaka üretmemiz lazım ve üretmemiz gereken o kadar çok şey var ki saymakla bitmez” değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma sanayinde şuan yüzde 65’lere geldik ama gerideki yüzde 35 de çok önemli bir orandır"

Vali Ercan Topaca konuşmasına şöyle devam etti:

“Savunma sanayinde şuan yüzde 65’lere geldik ama gerideki yüzde 35 de çok önemli bir orandır ve yüzde 35’lik oranı aşmak, bu yüzde 65’e göre daha zordur. Dolayısıyla hepimizin çalışıp üreteceği ve ülkemize hizmet edeceği daha çok alan var. Savunma sanayinde düşünün bir mermiyi bulamıyoruz. Belli yerlerde üretimimiz var ama yetmiyor. Dışarlardan alıyoruz. İşte Afrin harekatı devam ediyor. Orada da sınırsız mühimmatımız yok, sınırsız aracımız gerecimiz yok. Bir taraftan üretmek gerekiyor. Bunu da yapacak olan bu gençlerdir. Buna kendinizi hazırlayın. Köprü yapıyoruz, havaalanı yapıyoruz, yollar yapılıyor. Mesela buralarda da daha çok yabancılar çalışıyor. Çalıştırıyoruz mecburen. Köprünün en önemli işte Körfez Geçiş Köprüsü yapıldı. Önemli noktalarını hala yabancılara yaptırıyoruz. Birlikte çalışmak zorunda hissediyoruz. Bunları ancak sizler yapabilirsiniz. Kendi kırbacımızın kendi elimizde olması lazım. Bizim kırbacımız başkasının elinde olduğu zaman ondan hayır gelmez. Sizler öyle bir ruhla çalışınız ki ustanın görmesi hiç önemli değil. Biz şuna inanıyoruz her şeyi gören, gözeten, idare eden bir Rabbimiz var. Yaptığımız hileyi de, iyi işi de görür. Onun için yapacağımız her şeyin de hesabını bir gün gelip rabbimize vereceğimiz düşüncesi ile hareket edin. Yapacağınız her işi Allah rızası için yapın. Ülkemiz ve milletimiz için yapın. O zaman başarı gelecektir.”

Vali Topaca, konuşmaların ardından Çıraklık Eğitim Merkezi müdürleri ve iş insanlarından konuyla ilgili değerlendirmelerini ve görüşlerini aldı. Öğrencilerle de sohbet eden Vali Topaca, öğrencilerin sorularını cevapladı. Toplantı sonunda Vakıf Başkanı İbrahim Karakoç tarafından Vali Ercan Topaca’ya, Yenimahalle Kaymakamı Selda Dural’a ve İl Millî Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı’ya plaket takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile