Vali Vekili Akgün Açıklaması 'Cahil Bir Toplum Olduğumuzu Kabullenmek Lazım”

Vali Vekili Akgün Açıklaması 'Cahil Bir Toplum Olduğumuzu Kabullenmek Lazım”

Konya Vali Vekili Fazlı Akgün, "Karayolu Trafik Haftası" açılış töreninde, “Alkol alıp ısrarla araba kullanıyorsanız diplomanız ne olursa olsun bunun adına sadece cahillik denilebilir” dedi.

Konya’da 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Karayolu Trafik Haftası’ etkinlikleri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Polisevi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Törene Konya Vali Vekili Fazlı Akgün, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, emniyet ve jandarma mensupları ile öğrenciler katıldı.

"TEDES 2’NİN KURULUMUNDA SON AŞAMAYA GELİNDİ, TEDES 3’ÜN DE KURULUMUNA BAŞLANACAK"

Törenin açılışında konuşan İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Türkiye’de her yıl 5 bine yakın insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini ve 250 bin kişinin de yaralandığını ifade etti.

Yaşanan kazalarda milyarlarca liralık maddi kaybın da oluştuğunu anlatan Demir, “İlimizde ise 2014 yılında 12 bin 121 kazada 264 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 bin 308 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu kazaların sebeplerine baktığımızda birinci sırada hız ihlali, ikinci sırada kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, üçüncü sırada ise manevra kurallarına uymamanın olduğunu görmekteyiz. Tespit edilen sorunların çözümü adına, halen faaliyette olan TEDES 1’in sistemine ek olarak, Büyükşehir Belediyemizle TEDES 2’nin kurulumunda son aşamaya gelinmiş olup kısa sürede Meram Yeni Yol ve Ruaf Denktaş Caddelerinde faaliyete geçecektir. Hemen ardından TEDES 3 kapsamında il merkezinde ve şehirlerarası yollarımızda elektronik denetleme sistemlerinin kurulumuna başlanacaktır” dedi.

Emniyet kemeri kullanımını alışkanlık haline getirmek önem verdikleri konuların başında geldiğini de kaydeden İl Emniyet Müdürü Demir, “Bilimsel araştırmalara göre, emniyet kemeri ciddi yaralanma riskini yüzde 45, ölüm riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Yaptığımız eğitim amaçlı çalışmalarla il genelinde emniyet kemeri kullanma oranı alışkanlığı şehir merkezinde yüzde 63, şehirlerarası yollarda ise yüzde 96’ya kadar çıkmış durumdadır. Hedefimiz bu oranı daha da yukarılara çıkarmaktır" diye konuştu.

Demir, son olarak trafik güvenliğini olumsuz etkileyen en önemli tehditlerden birinin de alkollü araç kullanımı olduğunu bu konuyla ilgili denetimlerin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

“CAHİL BİR TOPLUM OLDUĞUMUZU KABULLENMEK LAZIM”

Programda konuşan Vali Vekili Fazlı Akgün ise, zaman zaman trafikte görülen kural ihlallerine ve alkollü araç kullanımına dikkat çekti. Akgün, “Çocuğunu öne oturtup kucağına alan veya tek başına önde götüren baba örneği herhalde dünyada bir tek Türkiye’de vardır. Motoruna binip de kendisine kask takıp arkada eşi ve iki çocuğunun başına hiçbir şey olmayan ve bu şekilde seyahat eden örnekler herhalde Türkiye gibi benzer birkaç Afrika ülkesinde veya az gelişmiş ülkeler dışında görmek mümkün değil. Tabi bunlar da bizim insanımız. Bunları da eğitmek lazım. Eğitim de öyle çok kısa sürede bugünden yarına gerçekleşen bir şey değil. Gerçekten cahil bir toplum olduğumuzu artık kabullenmek lazım. Bu manzaraları gördükten sonra kemer takmamakta ısrar ediyorsanız, alkol alıp ısrarla araba kullanıyorsanız diplomanız ne olursa olsun bunun adına sadece cahillik denilebilir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri trafikte başarılı olan polis ve jandarma personeline başarı belgelerini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile