Vali Vekili Keskin Açıklaması

48. Kütüphane Haftası Nevşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

NEÜ Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, Nevşehir Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, NEÜ Rektörü Filiz Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kılıç, yaptığı konuşmada, insanoğlunun bilgi ve öğrendiklerinin etkisiyle değiştiğini, mensubu olduğu topluma da bu gelişmeleri yansıtmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen bilgiye giden yol ve yöntemlerde gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kılıç, üniversitelerinin uluslararası seviyede de önemli mesafeler aldığını ve geniş bir kütüphaneye sahip olduklarını kaydetti.

Kütüphanelerinde ilk aşamada 4 bin 700 kitabın tahsis edildiğini, bu rakamın bağışlanan kitap ve belgelerle 12 bin 106'ya ulaştığını ifade eden Kılıç, şu anda üniversite kütüphanesinde 25 bin 133 doküman bulunduğunu, ayrıca öğrencilerin dijital ortamda da 77 bin 500 esere kolaylıkla ulaşabildiğini belirtti.

Vali Vekili Keskin de, yazılı belgelere ve saklanmasının en eski medeniyetlerde de görüldüğünü, tarih boyunca milletlerin tarihlerinde kitapların önemli yer tuttuğunu söyledi.

Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin medreseler içine kurdukları kütüphaneler ile eğitime ve bilime önem verdiklerinin görüldüğünü söyleyen Keskin, Cumhuriyet döneminde Harf İnkılabı'nın yapılmasıyla beraber kütüphaneciliğin daha da yaygınlaştığını ifade etti.

Milli ve manevi değerleri korumada yazılı eserlerin son derece önemli olduğunu anlatan Keskin, ''Milli ve manevi değerlerimizi gelecek nesillere taşımada yazılı belgelerin korunması son derece önemlidir. Günümüzde modern alt yapılı kütüphanelerimizle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında eşek sırtında Ürgüp'ün köylerini gezerek köylüleri kitapla buluşturan Eşekli Kütüphaneci olarak bilinen Mustafa Güzelgöz, bu toprağın insanı olarak Dünya Barış Örgütü tarafından bilime ve insanlığa yaptığı hizmetlerden dolayı ödüle layık görülmüştür'' dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Anameriç, ''Osmanlıda Kütüphane'' konulu sunumu gerçekleştirdi.

Türk tarihinde bundan bin yıl önce Karahanlılar döneminde kütüphaneciliğin görüldüğünü fakat bunun hediye edilen kitapların bir yerde toplanması şeklinde başladığını belirten Anameriç, özellikle büyük devletlerde ve imparatorluklarda, güç ve kudret göstergesi olarak ülkelerinde ünlü edebiyatçıları barındırma geleneği olduğunu, özellikle Büyük Selçuklu Devleti'yle başlayan ve Osmanlı'yla devam eden bu gelenekle paralel olarak büyük kütüphanelerin Türk tarihinde görüldüğünü kaydetti.

İlk kurulan kütüphanelerde kitapları kullandırmaktan ziyade onların korunmasının ön planda olduğunu, ilerleyen süreçte vatandaşların kullanımına açıldığını ifade eden Anameriç, Osmanlı'da padişahların saraya geçmeden önceki süreçlerde hamisi olduğu bölgelerde kütüphaneler yaptığını belirtti.

Konferansın ardından üniversite kütüphanesinden en çok kitap alan akademisyen, personel ve öğrenciye, Keskin tarafından kitap hediye edildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile