Validen Muhtarlara 'Kadına Şiddetle Mücadelede Destek' Çağrısı

Kırşehir Valisi Necati Şentürk, kadına yönelik şiddetle mücadelede muhtarlardan destek istedi.

Şentürk, Valilik Toplantı Salonu'nda köy muhtarlarının katılımıyla gerçekleştirilen Köylere Hizmet Götürme Birliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, muhtarların bulundukları yerlerde mülki idare amirlerinin adeta eli kolu olduğunu söyledi.

Muhtarlardan köylerinde yapılan çalışmalara ilişkin eksiklikleri ve ihtiyaçları kendisine ya da ilgili makamlara bildirmelerini isteyen Şentürk, "Sizden istirham ediyorum, köyünüze yapılan hizmetleri lütfen takip edin. Kamçılı, çizmeli köy ağası zihniyetiyle değil, (zaten onu yapmazsınız, o zihniyet artık toprağa karıştı) daha çok kamu görevlisi gözüyle inceleyin ve bana haber verin" dedi.

Şentürk, kadına yönelik şiddetin kırsal kesimde çok daha fazla olduğunu tahmin ettiğini belirterek, "Bu toplantıya gelmeden evvel bile 3-4 kadın için çağrılı sistemli koruma tahsisi yaptık. Kadının hayatı tehlikede, devlet onu koruma altına alıyor ve istediği zaman polis gönderiyoruz. Her gün aşağı yukarı bu karardan 3 ya da 4 tane imzalıyorum. Bu asırda kadına karşı şiddet bir yüz karasıdır. Hangi erkek eşini döver biliyor musunuz? Aciz, zayıf, korkak, kişiliksiz insanlar eşini döver. Muhtarlarımızın özellikle kadına karşı şiddet konusunda duyarlılık göstermesini istirham ediyorum çünkü kadına karşı şiddet burada yoğun olarak gördüğüm bir hadise" diye konuştu.

Öğretmenler ve imamlarla bu meselenin üzerinde mutlaka durulması gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Kadına şiddet olayının ortadan kaldırılmasını istiyorum. Mevlana, 'kadın Allah'ın nurudur' diyor. Niçin? Cenab-ı Rabbil Alemin, tecellisine onu ortak ediyor, anne yapıyor. Allah, onun rahminde insan yaratıyor. Onun için kadın, Allah'ın nurudur, dayak yiyecek insan değildir, himaye ve baş tacı edilecek bir varlıktır. Önce kendimiz bu konuya dikkat edelim, sonra da köyümüzdekilerin dikkatini çekelim" ifadelerini kullandı.

- "Fakir, fukara, yetim ve engelli vatandaşlarımıza sahip çıkın"
Şentürk, fakir, garip, yetim, öksüz, dul ve engellilerin artık devletin himayesi altında olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden delisi olan sokağa bırakıyordu, hastası olan 'aman bize gelmesin de kime giderse gitsin' diye düşünüyordu ama şimdi Allah'a şükür devlet, engelli vatandaşlarımıza bakanlara ciddi bakım ücreti ödüyor. Bu uygulamaları bilin ve vatandaşa öğretin. Kendilerine sunulan imkanlardan yararlanmalarını sağlayın. Öyle fakir, fukara vardır ki muhtaç olduğu halde Anadolu insanındaki mahcubiyet sebebiyle ilgili yerlere müracaat etmez. Esas sizin takip edeceğiniz insanlar onlardır. Bu tür insanları takip edin, alın getirin ve müracaatlarını sağlayın."
"Bir fakir, hasta ıstırap çekiyor ona şifa olunmuyor ya da ilaç alınmıyorsa öbür dünyada ben bu mesuliyeti kabul etmem" ifadesini kullanan Şentürk, "Böyle bir durumda, 'Yarabbi benim günahım yoktur, muhtar bunu bana getirmedi, bilgi vermedi' derim. Bu sözümle neyi kastediyorum, sizin de benim üzerimde de kul hakkı vardır. Onun için fakir, fukara, yetim ve engelli vatandaşlarımıza sahip çıkın" dedi.

Vali Şentürk, muhtarlardan köy sakinlerine kız çocuklarının okutulması ve ağaçlandırmanın önemini anlatmalarını, son günlerde gündemde olan bonzai tehlikesine karşı da gençleri uyarmalarını istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile