Van'a Göç Eden Karadenizliler, TÜBITAK Için Projelestirildi

Van'a Göç Eden Karadenizliler, TÜBITAK Için Projelestirildi

1965 yilinda Trabzon’dan Van’in Özalp ilçesine göç eden Çaykaralilar, Özalp Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri tarafindan TÜBITAK için projelestirildi.

TÜBITAK tarafindan düzenlenen ‘Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasi’na katilan Özalp Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri Öznur Yasav ve Özge Özbek, 1965 yilinda Van’in Özalp ilçesine göç eden Çaykaralilarin hayatini ve etkiledikleri hayatlari proje konusu yapti. “Bir Göç Iki Hikaye: Göçmen Çaykaralilar ve Yerli Özalplilar’ adli projede; 1965 yilinda Trabzon Çaykara’dan, Van’in Özalp ilçesine göç eden 160 aileyi ele alan Öznur Yasav ve Özge Zeybek, ailelerin gazetelere yansimalarini degerlendirdi. Projede, hem göç eden Çaykaralilar hem de yerli Özalplilarla görüsülerek, göçün iki tarafi nasil etkiledigi arastirildi. Danismanligini Özalp Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi Tarih Ögretmeni Hüseyin Bakir’in üstlendigi proje ile ilgili kisa bir açiklamada bulunan Öznur Yasav isimli ögrenci, “Ben bu projeyi çok heyecanli ve istekli bir sekilde arastirdim. Bu konuyu arastirmamin asil sebebi merakti. Ben Özalp’a bagli Dagdeviren Mahallesinde yasiyorum. Küçükken, Özalp’in Dönerdereli köyü için ‘Trabzonlular, Lazlar’ gibi ifadeler duyardim. Ben de Dönerdere’nin Trabzon oldugunu sanirdim. Ilerleyen yillarda bu konu üzerine bilgi ve merakim artti. Bu konuyu da bu yüzden en ince ayrintisina kadar incelemeye çalistim” dedi.

Özalp Dönerdereli Mahallesinde yasayan Özge Özbek ise “Ben Çaykaralilarin çocuguyum. Nesilden nesile aktarilan bu göçü, en ince ayrintisina kadar bilmek görevimdi. Bu sebeple, proje boyunca heyecanli bir sekilde göçle ilgili her seyi bilme ve arastirma ihtiyaci duydum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile