Van’da “3. Erçek Gölü Flamingo Festivali”

Van’da “3. Erçek Gölü Flamingo Festivali”

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Erçek Belde Belediye Başkanlığı ve Karagündüz Köyü Muhtarlığı'nca ortaklaşa düzenlenen 'Doğunun Kanatları 3. Erçek Gölü Flamingo Festivali' renkli görüntülere sahne oldu.

Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Burhan Kayatürk, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nuretin Aklan ve bazı kurum amirleri ile birlikte Karagündüz köyü muhtarı tarafından verilen köy kahvaltısına katıldı.

Kahvaltı sonrası Vali Karaloğlu ve beraberindekilerin bölgeye gelmesiyle başlayan etkinlikte, ilk önce Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ve ekibi tarafından getirilen dürbün ve teleskoplarla flamingoları izlendi. Daha sonra göl kenarına yaptırılan kuş gözetleme kulesine çıkan vatandaşlar, flamingolar ve diğer kuşları izledi. Dürbünleri olanlar, flamingoları yakından görme şansını yakalarken, dürbünü olmayan vatandaşlar ise flamingoları uzaktan izlemeyle yetindi.

Festivalde bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, burada yeni bir şey öğrendiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi.

Van Gölü’nü bildikleri ama Erçek Gölü’nü ise ilk kez duyduklarını ifade eden Karaosmanoğlu, “Demek ki her gün bir şey öğreneceğiz. Hergün yeni bir şey öğrenmemiz gerekiyor. Burası bir doğa harikası. Çok verimli topraklar. Çok güzel insanlar. Biz bildiğimiz, bilemediğimiz, gördüğümüz, göremediğimiz her varlık bir şekilde insana hizmet etmektedir. Onun için dağda, tabiatta ve her şeye saygı duyacağız. Doğayı yaşatma ve bozmama adına insan olarak ne yapmayız gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Burada onu gördüm. Düzenlenen etkinlikte de bunu gösteriyor. Ben sizlerle burada olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Erçek Gölü Türkiye’nin altıncı büyük gölü olmasına rağmen çok bilinmediğini belirtti.

Bunu iki sebebinin olduğunu ifade eden Vali Karaloğu, “Birinci sebebi yanı başındaki Türkiye’nin en büyük gölü ve Dünya’nın da sayılı büyük göllerinden olan Van Gölü’nün olmasıdır. Erçek gölü bu nedenle Van Gölü’nün gölgesinde kalıyor. İkincisi de maalesef biz Vanlılar ve Erçekliler olarak bu gölü gereği gibi tanıtamamışız. Onun için çok bilinmez. Ama Erçek Gölü gerçekten hem bölge için hem Türkiye için, hem de doğal hayat için çok önemli bir değerimizdir. Son üç senedir Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) değerli hocalarımız yıllardır yaptıkları çalışmalarının bir neticesi olarak bize bu bilgileri sunduklarına şunu dedik. Burada böyle büyük bir değerimiz varsa Türkiye’deki yaklaşık 450 kuş türünün 210’u bu havzada, bu sulak alanda yaşıyorsa biz buna sahip çıkmamız lazım. Öncelikle halkımızın bilinç düzeyini yükselterek burayı korumamız gerekir diye düşündük ve 3 yıl önce ilk defa flamingo festivalini düzenledik” şeklinde konuştu.

Karaloğlu, kırlangıç kuluna sahip çıkılmasını isteyerek, “Kırlangıç kuşu her gün kendi ağırlığının 1,5 katı ağırlığında havada sivrisinek topluyor. Eğer bu kuşları yok edersek, bu bölgeye gelmezse biz ne sıtma hastalığından ne de bu sineklerden kurtulabiliriz. Onlar doğayı düzenletici, yaratıcı doğada bir denge yaratmış. Dengenin bir tarafında insanlarsa, bir tarafında börtü böcek, bir tarafında da diğer hayvanlar ve bitkiler var. Onun için biz insan olarak kainatta bizimle beraber yaşamı paylaşan her canlının yaşamına saygı duymalı, onların doğal yaşam alanlarını bozmamamız gerekir” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından festivale gelenler hep birlikte halay çekti. Resmi kıyafetli kadın ve erkek askerler vatandaşları arasına girerek halay çekerken, vatandaşlar ise kendileri ile halay çeken askere büyük ilgi gösterdi. Vali Karaloğlu ve beraberindekilerle birlikte festival alanına gelenlerle tek tek ilgilenip sohbet ederken, 300 bardaklık semaveri görünce çay içmeden geçmedi. Kendisi çayın demini doldurduktan sonra beraberindekilerle semaver çayı içen Vali Karaloğlu, daha sonra festival alanını dolaştıktan sonra bölgeden ayrıldı.

Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği ekipleri de, festival alanına gelen çocuklara uçurtma ve forma dağıttı.

Kimi çocuklar uçurtma uçururken, kimileri ise TDP’nin düzenlediği etkinlikler içerisinde, halat çekme, çuval oyunu ve futbol oynayarak gününü değerlendirdi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile