Van'da 30 STK, şiddetin durdurulması çağrısı yaptı

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şanlıurfa'nın ardından Van'daki sivil toplum kuruluşları (STK) da silahların susması için çağrı yaptı. STK'lar, son döne

  Diyarbakır , Mardin , Batman ve Şanlıurfa ' nın ardından Van ' daki sivil toplum kuruluşları ( STK ) da silahların susması için çağrı yaptı . STK ' lar , son dönemlerde saldırılarını artıran hain terör örgütü PKK ' nın militanlarının operasyonlarını durdurmasını istedi .

Mazlum-Der Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Değer , 30 sivil toplum kuruluşunun ortak açıklamasını okudu . ' Şiddete hayır , diyaloğa evet ' diyen vicdan sahibi herkes adına Barış ve Kardeşlik İçin Toplumsal Mutabakat Hareketi ( BAKAH ) ' ni kurduklarını belirten Değer , şiddetin , bütün çözümlerin önünü tıkadığını vurguladı .

Barışın , acil ve toplumsal bir ihtiyaç olduğu belirtilen açıklamada , çözümde etkin rol alacak bütün dinamiklerin sürece müdahil olması gerektiği kaydedildi . Açıklamada , şöyle denildi :

" Barış gönüllüleri olarak , vicdan sahibi , insanlığını yitirmemiş , kan üzerinden bir kazanç ummayan herkese çağrı yapıyoruz . Hiçbir siyasi görüşün vesayeti altına girmeden canımızı yakan bu çatışma ortamının sona erdirilmesi için Van ' dan başlayarak bütün bölgeye ve oradan da doğusuyla batısıyla tüm ülkeye yayılarak sesimizi daha etkili ve gür çıkarmaya kararlı olduğumuzu ilan ediyoruz . Her eve bir yangın gibi düşen cenazelerin artık gelmesini istemiyoruz . Ölüm üzerinden yürütülen kin , nefret ve düşmanlık , eninde sonunda bunun rantını yiyenlere de bir ateş topu gibi döner . Çocukların , annelerin , boynu bükük bırakılmış yetimlerin , göğü titreten acılı ve üzüntülü bir hayat sürmelerini istemiyoruz . Şiddetin mutlaka durdurulması gerektiğini söylüyor ve çatışan tarafları derhal bu şiddet halini durdurmaya davet ediyoruz . Konuşmadan , diyalog sürecine girmeden kör dövüşü şeklinde devam eden bu kaos ve brakujînin ( kardeşin kardeşi öldürmesi ) daha çok ölüm , daha çok acı ve daha çok kötülüğü beslediği , besleyeceği ortadadır . "

Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan açıklamada , şiddetin bütün araçları ve boyutlarıyla sona ermesi talep edildi . 26 yıldır devam eden çatışma ortamının , sorunların çözümüne katkı sağlamadığı gibi kutuplaşmaya yol açtığına dikkat çekildi .

Şiddetin daha çok ölüm , daha çok gözyaşı , daha çok yıkım ve tükeniş demek olduğu belirtildiği açıklamada , " Bu topraklar var olduğu günden itibaren insanın acımasızlığına , şiddete , kana , ölüme , yoksulluğa , sürgüne , aşağılanmaya , işgallere maruz kalmış ve kazanan kaybeden taraf kim olursa olsun kaybeden insan olmuştur . Artık yeter ( êdî bese ) . " denildi .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile