Akılcı ilaç uygulamalarını yaygınlaştırmak, toplumda bu bilinci oluşturmak için harekete geçen Van İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak okullarda "akılcı ilaç kullanımı" eğitimi vermeye başladı.
Van İl Sağlık Müdürlüğü Özel Sağlık Hizmetleri Eczacılık Şube Müdiresi Zehra Atay, eczacı Yasemin Ekinci ve hemşire Aynur Akçura’nın katılımı ile gerçekleştirilen eğitimlerde, öğrencilere detaylı bilgiler veriliyor. Sunum yapan Özel Sağlık Hizmetleri Şube Eczacısı Yasemin Ekinci, günümüzdeki modern tıp uygulamalarında en önemli tedavi yöntemlerinden birinin ilaçla tedavi yöntemi olduğunu belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle ilaca erişebilirliğinin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabileceğini belirtti.
Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ çalışmaları başlatılmıştır” dedi.
Proje kapsamında öğrenci ve velilere özellikle antibiyotikte değil, sağlıkta ısrarcı olunması gerektiği, doktor tarafından reçete edilmeden asla ilaç kullanılmaması gerektiği ve antibiyotiklerin yanlış kullanımı sebebiyle gelişen direnç sebebiyle hastalıklarla mücadelenin ne kadar zor olduğu konularında bilgilendirmeler yapıldı.
Van'da 'Akılcı İlaç Kullanımı' Bilgilendirme Eğitimi
Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından akılcı ilaç kullanımı ve gereksiz-bilinçsiz ilaç tüketilmemesi noktasında kamuoyunda farkındalık oluşturmak maksadıyla okullarda bilgilendirme eğitimleri verilmeye başlandı.