Van'da 'Ana-kız Okuldayız' Kampanyası

Van'da 'Ana-kız Okuldayız' Kampanyası

Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'de kadınların okutulması ve eğitilmesi konusunda pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyerek, ''Kız çocuklarının ve kadınların eğitimine erkeklerden daha fazla öncelik vermeliyiz

Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'de kadınların okutulması ve eğitilmesi konusunda pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyerek, ''Kız çocuklarının ve kadınların eğitimine erkeklerden daha fazla öncelik vermeliyiz. Niye bunu yapmalıyız? Çünkü ailede ilk öğretmen annedir. Eğer kız çocuğunu eğitimsiz bırakırsak, kız çocuklarımızı okula göndermezsek, ailedeki öğretmeni cahil bırakmış oluruz. Buna hakkımız yok" dedi.
Van'da ''Ana Kız Okuldayız'' kampanyası kapsamında, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nce düzenlenen sertifika töreni 30 Ağustos İlköğretim Okulu yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu, 2008 yılının eylül ayında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan kampanya kapsamında 38 bin 102 kişiye okur yazarlık sertifikası verildiğini belirtti. Vali Karaloğlu, kampanya öncesinde, TÜİK'in rakamlarına göre Van'da 140 bin kişinin okuma yazma bilmediğinin belirlendiğini anımsatarak, şunları kaydetti; ''Bu da nüfusun yüzde 15'inin okuma-yazma bilmediği anlamına geliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildi. Sayın Başbakanımız da bu gerçeği görerek, Türkiye'nin bu ayıptan kurtarılması için bütün zamanların en büyük okuma yazma kampanyasını başlattı. İllerde biz onun direktifleriyle bu çalışmaya başladık. Kampanya kapsamında Van'da 54 bin kadın kurslara başvurdu, biz de 38 bin 102 kadına sertifika verdik. Biz arzu ederdik ki bu 54 bin insanımızın tamamı okuma yazma öğrensin ve sertifika alsın. Ama zaman geçmiş değil. Zararın neresinden dönsen kardır. Biz vatandaşlarımıza ulaştığımız her yerde, her mekanda onlara bu imkanı vermeye devam edeceğiz'' dedi.
TÜRKİYE'DE KADINLARIN OKUTULMASI VE EĞİTİLMESİ İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK
Türkiye'de kadınların okutulması, eğitilmesi konusunda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini anlatan Vali Karaloğlu, ''Kız çocuklarının ve kadınların eğitimine erkeklerden daha fazla öncelik vermeliyiz. Niye bunu yapmalıyız? Çünkü ailede ilk öğretmen annedir. Eğer kız çocuğunu eğitimsiz bırakırsak, kız çocuklarımızı okula göndermezsek, ailedeki öğretmeni cahil bırakmış oluruz. Buna hakkımız yok. Onun için bu salonu dolduran bütün annelerden, bütün hanımefendilerden özellikle kız çocuklarını okutmaları noktasında daha dikkatli, daha gayretli olmalarını istiyorum. Tabii ki erkekler de okusun. Ama özellikle kız çocuklarımız okusun istiyoruz. Hiçbir erkeğin, hiçbir babanın kız çocuğunu okula göndermeme hakkı yoktur. Hiçbirimizin yok. Onun için şuanda okuma yazmayı öğrenen kursiyerlerimiz mahallerinde bizim gönüllü elçilerimiz olsun. Onlar artık bu işin tadına vardılar. Onlar artık okuryazarlar ne demek olduğun anladılar. Komşularında, mahallelerinde hala okuma yazma bilmeyen komşuları akrabaları, kardeşleri varsa bize yardımcı olsunlar. Onların ellerinden tutsunlar ve bize getirsinler" şeklinde konuştu.
OKULLAR 365 GÜN VATANDAŞIN HİZMETİNDE OLACAK
Van'daki tüm okulların yaz tatili süresince açık olacağına dikkati çeken Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Biz sonuna kadar Van'da bir tek bayanın okuma yazma kalana kadar bu kampanyaya devam ediyoruz. Önemli olan Van halkının, Vanlı kadınlarının buna ilgi duymasını istiyoruz. Bu sadece bizim istememizle olmaz. Karşı tarafında buna ihtiyacı olanlarında bunu istemesi lazım. Biz 7 gün 24 saat 365 gün sizin hizmetinizdeyiz. Bütün eğitim ordusuyla hizmetinizdeyiz. Yeter ki sizden bu talep gelsin. Yaşı daha genç olan kardeşlerimize açık öğretim olarak orta öğretime devam etme şansları var. Kesinlikle bundan vazgeçmesinler. Devam etsinler, açık ilköğretimi bitirme şansı var, açık lise, açıktan üniversiteyi okuma şansı var. Ben Vanlı hanımefendilerin bunu başaracaklarına inanıyorum. Burada emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum"
Düzenlenen törene, İl Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Muhittin İnci'de birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından Vali Karaloğlu 2009-2010 eğitim öğretim yılında okuma yazma kursunu başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikalarını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile