Açiklamalarda bulunan Müdür Ibrahim Görentas, budama sonrasi agaçlarda birçok yaranin da açildigini söyleyerek, bu yaralardan birçok hastalik etmeninin bitki dokusuna giris yapabildigini kaydetti.
Budama sonrasi olusabilecek bulasmalara karsi çiftçilerin meyve agaçlarinda budama sonrasi bordo bulamaciyla ilaçlamalarini tavsiye eden Görentas, “Ayrica meyve agaçlarinin uyanmaya basladigi bu dönemde verim kayiplarina neden olan elma, armut karaleke, kaysida ve bazi sert çekirdekli meyve agaçlarinda görülen yaprak delen (ÇIL), erikte cep hastaligi gibi hastaliklara karsi da bordo bulamaci uygulamasini tavsiye ediyoruz. Meyve agaçlarinda tomurcuklarin uyanmasi ile baslayip sert çekirdekli meyvelerde yüzde 10 çiçeklenme dönemine, elma, armut gibi yumusak çekirdekli meyve agaçlarinda ise tomurcuk patladiktan sonra 5 - 7 güne kadar (yapraklarin farekulagi büyüklügüne geldigi zaman) geçen dönem içinde yüzde 2’lik bordo bulamaci uygulanmasinin bahsi geçen hastaliklarin yani sira birçok bakteri ve fungal etmenlerinde ilk bulasmalarinin önlenmesinde koruyucu bir yöntem olarak kullanilir. Hastalik ve zararlilarla ve dogru zamanda mücadele yapilabilmesi amaciyla ilimizde 5 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyari Istasyonu kurduk. Arazide monitör tuzaklar asildi ve fenolojik gözlemler yapiliyor. Istasyonlarimizdan aldigimiz veriler ile araziden elde edilen veriler teknik personellerimiz tarafindan degerlendiriliyor, böylece basta elma karaleke ve elma iç kurdu olmak üzere birçok hastalik ve zararli için mücadele zamanlarinin tespitleri yapilarak üreticilerimize basin, ilan, kisa SMS ve anonslarla duyuruyoruz” dedi.
Van'da Çiftçilere Hastalik Ve Zararlilara Karsi Mücadele Uyarisi
Van Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Görentas, baharin gelmesiyle çiftçilerin meyve agaçlarini budamaya basladigini, hastalik ve zararlilarin bulasik oldugu dallarin ortamdan uzaklastirildigini ve bunun da çok etkin bir kültürel mücadele oldugunu belirtti.