Van'da 'Çocuk Cinsel İstismarına Yaklaşım' Semineri

Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Tuşba Toplum Sağlığı Merkezi tarafından "Çocuk Cinsel İstismarına Yaklaşım" konulu seminer düzenledi.

Şişli Öğretmenevi Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminerde, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde nisan ayında kurulan ve o günden beri kentin bütün ilçelerinde hizmet veren Çocuk İzleme Merkezi'nin (ÇİM) faaliyetleri ile çocuklarda cinsel istismar, istismarın psikolojik etkileri ve çocuklar üzerindeki belirtileri konularında bilgilendirme yapıldı.
Seminere katılan Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ın eşi Hatice Doğan'da bir konuşma yaptı.
Çocuk cinsel istismar sorunu için kentteki bütün kurumların seferber olduğunu anlatan Doğan, meselenin hassas bir konu olduğunu ve herkesin elinden geleni yapması gerektiğini belirtti.

Çocukların toplumun geleceği ve mimarları olduğunu ifade eden Doğan, şunları dile getirdi:
"Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz, tabi bunu da aile ve toplum işbirliğiyle yürütmeye çalışıyoruz. Ancak çocuklarımızı eğitirken, birinci derede önemli haklarını, onların üzerindeki gereken sorumluluğumuzu belki gerektiği kadar yerine getiremiyoruz. Çocukların ilk yaşlarında öğretilmesi gereken en önemli konulardan biri de onlara bedenlerinin çok özel olduğunu ve izin almadan hiç kimsenin ona dokunamayacağının öğretilmesidir."
Erken yaşta evliliğe de dikkat çeken Doğan, çocukların eğitimlerinin tamamlamaları gerektiğini belirterek, okulda aldıkları eğitiminin çocuklar için çok önemli olduğunu vurguladı.
Cinsel istismar olaylarına bakıldığında, genellikle çocukların en yakınları tarafından istismara maruz kaldığını kaydeden Doğan, küçük yaşta evliliğin de bir başka istismar konusu olduğuna dikkat çekti.
Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim adına evlilik dediğimiz, çok önemli olan bu müesseseyi küçük omuzlarına yüklediğimiz, onlardan çok şey beklediğimiz, bir de onları küçük yaşta anne baba yaptığımız bir cinsel istismar, bir çocuk istismarı söz konusu. Daha 13-14 yaşlarında, arkadaşları sokakta oyun oynarken bir çocuğu anne yapabilmek. Bu konuda da bana göre en büyük sorumluluk annelerin üzerine düşüyor. Anneler bilinçliyse, babaların karşısında dik durmayı bilirlerse ve babaya 'ben yaşadım, ama çocuğuma bunu asla yaşatmam' diyebiliyorsa, bu olaylar daha kolay bir şekilde engellenecek. Çocuklarımızı, çocuk denilen yaşta değil de olayı algılayacağı yaşta evlendirmek anne, baba sorumluluğudur. Daha sağlıklı toplumlar meydana getirmemiz gerekiyor. Çünkü güçlü kadınlardan ve güçlü annelerden, güçlü aileler, güçlü ailelerden ise güçlü toplumlar oluşur."
Çeşitli sunumlarla konu hakkında geniş bilgi aktaran psikolog, doktor ve hemşireden oluşan ÇİM görevlileri, farkındalık yaratmak adına Van'ın bütün ilçelerini dolaştıklarını, gittikleri yerlerde birçok meslek grubundaki insanla görüştüklerini ve bundan sonra ki süreçte de her kesimin desteğini beklediklerini belirtti.

Seminere, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem, Halk Sağlığı İl Müdür Vekili Dr. Mehmet Eke, kurum amirleri ve çalışanlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile