Van'da Iki Baraj Kuruma Tehlikesi Altinda

Elektrik üretimi ve sulama amaciyla kullanilan Gürpinar ilçesindeki Zernek ile Muradiye ilçesindeki Sarimehmet barajlarinda su miktari son yillarin en düsük seviyesine geriledi DSI 17. Bölge Müdürü Ayhan Sahna: 'Böyle giderse önümüzdeki yil dolusavakin çalismayacagini öngörüyoruz. Bu nedenle tarimla ugrasan vatandaslari ivedi olarak bilgilendirecegiz. Su ihtiyaci az olan ürünlere yönlendirecegiz. Kisitli sulama sürecine geçecegiz' Balikçi Mehmet Dogal: 'Eskiden balik avladigimiz alanlar karada kaldi. Hayatimda böyle bir kuraklik görmedim'

MESUT VAROL - Van'in Hosap Çayi üzerinde kurulu Zernek ile Karasu Çayi üzerindeki Sarimehmet barajlari, su seviyesinin düsmesi nedeniyle kuruma tehlikesi yasiyor.

Yagislarin azalmasi ve sicakligin yükselmesine bagli asiri buharlasma, bölgedeki akarsu, gölet ve su kaynaklarinin yani sira barajlarin da su seviyesinde büyük düsüse yol açti.

Gürpinar ilçesinde, sulama ve elektrik enerjisi üretimi amaciyla 1988'de kurulan 105 milyon metreküp su kapasiteli Zernek Baraji'nda su seviyesi 22 milyon metreküpe düstü.

Muradiye ilçesinde 1991 yilinda insa edilen 196 milyon metreküp su kapasiteli Sarimehmet Baraji'nda ise su miktari 30 milyon metreküp seviyesine indi.

Kuraklik nedeniyle suyun son 5 yilin en düsük seviyesine geriledigi iki barajda küçük adaciklar ortaya çikti, çoraklasan topragin yüzeyinde çatlaklar olustu.

Balikçilik ve çiftçilik yapan yöre sakinleri, bu günlerde yagislarin beklenen düzeyde gerçeklesmesini umut ediyor.

- "Tarimla ugrasan vatandasi ivedi olarak bilgilendirecegiz"

Devlet Su Isleri (DSI) 17. Bölge Müdürü Ayhan Sahna, AA muhabirine, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de küresel isinma nedeniyle göl ve barajlarda olumsuz durumun yasandigini söyledi.

Van'da bulunan 4 barajdan Koçköprü ve Morgedik'te su seviyesinde önemli bir degisim yasanmadigini ancak Zernek ve Sarimehmet barajlarinda suyun büyük oranda azaldigini belirten Sahna, "Zernek Baraji'nda son 5 yilin verilerini inceledigimizde suyun en düsük seviyelerde oldugunu, 22 milyon metreküp suyun kaldigini görüyoruz. Böyle giderse önümüzdeki yil dolusavakin çalismayacagini öngörüyoruz. Bu nedenle tarimla ugrasan vatandasi ivedi olarak bilgilendirecegiz. Su ihtiyaci az olan ürünlere yönlendirecegiz. Kisitli sulama sürecine geçecegiz. Insallah bölgemizde yogun kar ve yagmur aliriz." diye konustu.

- "Suyun miktari küresel isinmaya bagli olarak azaliyor"

Sarimehmet'te de benzer durumun yasandigina vurgu yapan Sahna, 196 milyon metreküp depolamaya sahip barajda 10 yildir su seviyesinin yüzde 50'nin üstüne çikmadigini dile getirdi.

Sahna, derece olarak su miktari en az barajin Sarimehmet oldugunu aktararak sunlari kaydetti:

"Bundan sulama sahasi olumsuz etkilenecek. Mevcut suyu kisitli sekilde ve israf etmeden kullanmamiz gerekiyor. Bölgemizde kisin kar yagisi olmadigi için barajlardaki rezerv alani içerisinde depolama yapma noktasinda zorlaniyoruz. Derece olarak bakilirsa her iki barajimizda da sorunlarimiz var. Insallah yagisla birlikte bu sorunlarimizi bertaraf edebilecegiz. Küresel isinmayla birlikte suyun hizlica azalmasi tarimda ciddi sorunlarin ortaya çikmasina yol açilacak. DSI olarak kurakliga maruz kalan bölgelerde gölet ve barajlarimizin sayisini artirarak, suyun bol oldugu dönemlerde depolayarak çiftçimizin hizmetine sunmak için çaba sarf ediyoruz."

Zernek Baraji'nda 25 yildir balikçilik yapan Mehmet Dogal da "65 yasindayim ve çocuklugumdan beri burada yasiyorum. Ilk kez barajda suyun bu kadar azaldigina sahit oldum. Eskiden balik avladigimiz alanlar kara parçasina dönüstü. Hayatimda böyle kuraklik görmedim." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile