Van'da Kız Çocuklarının Eğitime Kazandırılması Çalışması

Van'ın Erçek Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılan alan çalışmasının ardından özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması için tespit edilen sorunlar düzenlenen bir toplantı ile köy muhtarları, imamlar ve ilköğretim okulları müdürlerine anlatıldı

Van'ın Erçek Lisesi Müdürlüğü tarafından yapılan alan çalışmasının ardından özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması için tespit edilen sorunlar düzenlenen bir toplantı ile köy muhtarları, imamlar ve ilköğretim okulları müdürlerine anlatıldı.
Erçek Lisesi Müdürlüğü tarafından organize edilen ve beldede bulunan taziye evinde düzenlenen toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yemen Akyüz, Belde Belediye Başkan Vekili Süleyman Sarıca, Merkez İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Birhan Yel, Erçek Lisesi Müdürü Abidin Akkuş ile beldeye bağlı 16 köyün muhtarları, imamları ve okul müdürleri katıldı. Toplantını açılışında bir konuşma yapan Okul Müdürü Abidin Akkuş, ilköğretimden mezun olan ve özellikle kız çocuklarının eğitim sürecine dahil edilmesi için köy muhtarları, imam ve okul müdürleri ile birlikte çalışma yaptıklarını söyledi. Geçen eğitim öğretim yılının sonunda yapılan bu çalışma neticesinde tespit ettikleri öğrencilerin liseye kayıt yapmama nedenlerini tartışacaklarını dile getiren Akkuş, tartışma sonucunu da bir rapor halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sunacaklarını söyledi. Muhtar, imam ve okul müdürlerinin fikir ve tavsiyeleri doğrultusunda kız çocuklarını eğitime kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Akkuş, "Geçen yıl okul olarak yaptığımız veli ziyaretlerinde çeşitli nedenler tespit ettik. Bu nedenlerin başında özellikle kız çocuklarının eğitim öğretime dahil edilmemesinin temel sebeplerini ortaya koyduk. Bunların başında ise gelenek ve görenekler söz konusuydu. Eğitimin bu gelenek ve göreneklerden ne kadar çok daha önemli olduğunun anlatılmasında ise köy muhtarları ile imamlarına büyük görevler düşmektedir" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yemen Akyüz ise, Van'da ilköğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 97 olmasına rağmen ortaöğretimde yüzde 36 olduğunu kaydetti. Bu yüzden yapılan bu tür alan çalışmaları ve toplantıları önemsediklerini dile getiren Akyüz, "İnşallah imamlarımızın, köy muhtarlarımızın, kamu görevlilerimizin, öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin katkısıyla bu sayıyı 2010-2011 eğitim öğretim yılında yüzde 50'inin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Şimdi bu yeterli midir? Tabi ki yeterli değildir. Ancak bu yıl hedeflenen yüzde önümüzdeki eğitim öğretim yılının yüzdesini de mutlaka olumlu yönde etkileyecektir" dedi.
Geçen yıl olduğu gibi bu sene de köylerden şehir merkezine ortaöğretim için gelecek olan öğrencilerin taşımasını sağlayacaklarını söyleyen Akyüz, bu taşıma sisteminin de önümüzdeki hafta başlayacağını vurguladı. Akyüz, "Ancak ilimizde yapımı tamamlanan 3 pansiyon 15 Ekim tarihinde faaliyete geçecektir. Köylerden gelen öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim almaları ve daha başarılı olmaları için imam ve köy muhtarlarımızın desteği ile pansiyonlarda kalmalarını sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Okulun Rehber Öğretmeni Songül Minen'in de, yaptıkları alan çalışmasında kültürel ve çevresel, fiziki, maddi imkansızlıklar, dini etkiler ve medya gibi sebeplerden kaynaklanan sorunlarla çözüm yöntemleri hakkında bilgi verdikten sonra katılımcıların görüş ve önerileri alındı. Toplantı, köy muhtarları ile imamların görüş ve önerileriyle son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile