Van'da Lpg Otogaz İstasyonları Denetimi

Van'da Lpg Otogaz İstasyonları Denetimi

Van Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Fuat Şimşek, vatandaşların kullandıkları 12 kilogramlık mutfak ve piknik tüplerini LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmaları durumunda faciaya davetiye açmakta olduğunu söyledi

Van Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Fuat Şimşek, vatandaşların kullandıkları 12 kilogramlık mutfak ve piknik tüplerini LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmaları durumunda faciaya davetiye açmakta olduğunu söyledi.
İHA muhabirine açıklama yapan Şimşek, otogazla doldurulmuş bir tüpün patlaması sonucu çok büyük maddi hasarın meydana gelebileceğinin altını çizdi. Mutfak tüpünün bir apartmanda patlamasının birçok kişinin ölmesi ya da yaralanmasına neden olabileceğini ifade eden Şimşek, "Kaçak olmasına rağmen tüpün otogazla doldurulmasını talep eden vatandaşın bu isteğini yerine getiren istasyonlar çıkabiliyor. Bu ihmalde hem vatandaş maddi yönden kar ediyor hem de otogaz satan istasyon kar ediyormuş gibi gözüküyor, aslında durum böyle değildir. Yani alan da satan da memnun olsalar bile alınan riski ve elde edilen kazanç değerlendirildiğinde geri dönüşü olmayan felaketleri kabullenmek anlamı çıkıyor. 1 litre gazın kilogram karşılığı 0,54 kilogramdır. 12 kilogramlık tüpe yaklaşık 22 litre gaz doldurulursa, 12 kiloya ulaşılabilinir. Bunun piyasa değeri 44 Türk Lirasıdır. Halbuki piyasada bu fiyatlara lisanslı, güvenli tüp bulmak mümkündür. Yani LPG mutfak tüpü satan bayilerden tüp almak daha karlı ve güvenli anlamı çıkıyor. Her istasyonda bir memur görevlendirerek kontrol altında tutmak mümkün değildir. Ancak, bu kaçak dolum sadece insanların sorumluluk bilinciyle hareket etmesiyle önlenebilir" dedi.

- "BİRKAÇ KİŞİNİN YAPTIĞI İHMAL NEDENİYLE BAŞKA MASUM İNSANLARIN ÖLMESİ DE SÖZ KONUSU OLABİLİR"
Tüpgaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulan mutfak tüplerinin güvenilir bir şekilde ve denetim altında üretilmekte olduğunu ifade eden Şimşek, "12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde 1 kilogram oranında da havagazı doldurulup ince ayar yapılıyor. Ama 12 kilogramlık bir tüpe otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor. İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün böylece güvenliği ortadan kaldırılmış oluyor. Otogaz ile tüp gazın alev alma hızı ve özelliklerinin ayarlanması da gerekmektedir. Birkaç kişinin yaptığı ihmal nedeniyle başka masum insanların ölmesi de söz konusu olabilir" dedi.

- "DENETİMLERİMİZ 5307 SAYILI SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI PİYASASI KANUNU'NUN HÜKÜMLERİNE GÖRE YAPILMAKTADIR"
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasa Denetleme Kurulu (EPDK) arasında 2006 yılında yapılan protokol gereği LPG'lerle (Sıvılaştırılmış gaz) ilgili denetim illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerince yapılmakta olduğunu hatırlatan Şimşek, "Denetimlerimiz 5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu'nun hükümlerine göre yapılmaktadır. Söz konusu kanunun 8. maddesi tüplü LPG bayilerinin uyması gereken kuralları ve iş düzenlerini düzenlemektedir. Tüplü LPG bayilerinin, dökme LPG kullanıcıları ve tüplü LPG kullanıcılarının uyması gereken usul ve esaslar; tüplü LPG bayileri lisansa tabi değildir. Boş olanlar da dahil olmak üzere LPG tüpleri, imalat fabrikaları, dağıtıcılar ve tüplü LPG bayileri dışında şahsi ihtiyaç haricinde hiçbir kişi veya kurum tarafından bulundurulamaz, takas ve satışa konu edilemez. Tüplü LPG kullanıcıları, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayınlanan kullanma kurallarına ilişkin standartlarla dağıtım şirketi ve bayisi tarafından kendisine bildirilen usul ve esaslara uygun şekilde davranmakla yükümlüdür. Bayiler; depoları, iş yerleri ve nakil araçlarında bayii oldukları dağıtıcının tescilli markası ve amblemini taşıyan LPG tüpleri bulundurmak zorundadır. Ayrıca bayii oldukları dağıtıcının çoğunluk hissesine sahip olduğu diğer dağıtıcıların tüplerini de sözleşme yapmak kaydıyla bulundurabilir ve satışını yapabilir" dedi.

- "OTOGAZ İSTASYONLARINDA KAÇAK LPG DOLUMU YAPMANIN CEZASI 572 BİN 320 TL'DİR"
Tüplü LPG bayilerinin uyması gerekenleri sıralayan Şimşek, "Tüplerini bayii oldukları dağıtıcılardan temin etmek, hiçbir şekilde LPG dolum işlemi yapmamak ve iş yerlerinde, depolarında, nakil vasıtalarında LPG dolumu sağlayan araç bulundurmamak. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli ruhsat, izin ve belgeleri almak gerekir. LPG tüp depolarının, nakil araçlarının ve perakende satış yerlerinin teknik düzenlemelere uygun olmasını sağlamak. Bağlı bulundukları dağıtıcının yazılı izni ile aynı dağıtıcıya bağlı diğer bayiler hariç ve diğer dağıtıcıların bayilerine tüplü LPG satışı yapmamak. Meskun mahallerdeki tüp satış yerlerini nakil, itfaiye ve cankurtaran araçlarının kolaylıkla ulaşabilecekleri noktalarda kurmak. İki kilogram üzeri tüp teslimini ve bağlantısını adreste yapmak ile yükümlüdür. LPG birikmesine müsait bodrumlarda veya merdivenle çıkılan zemin üstü asma katlarda kaza veya yangın halinde rahatlıkla tahliye yapılmasına imkan verecek genişlikte çıkışı olmayan yerlerde tüp satış yerleri açılamaz. Aynı kanunun 16. maddesine göre de lisans almaksızın lisansa tabi işlemler yaparak, örneğin otogaz istasyonlarında kaçak LPG dolumu yapmanın cezası 572 bin 320 TL'dir. Bayi olmayan iş yerlerinin LPG tüpü satmalarının cezası ise 1 milyon 144 TL'dir. Vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen hususları dikkate almaları gerekmektedir" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile