Van'da Mobil Tirla Mahalle Mahalle Kanser Taramasi Yapiliyor

Van'da Mobil Tirla Mahalle Mahalle Kanser Taramasi Yapiliyor

Van Il Saglik Müdürlügünce olusturulan ekipler, kanser taramasi için aile sagligi merkezlerine mobil tirla giderek erken teshis ve tedavi için vatandaslari bilgilendiriyor.

Saglik Bakanliginca özellikle kanser tarama hizmetlerine ulasamayan kirsaldaki kadinlari bilinçlendirmek amaciyla Van’da iki adet kanser tarama araciyla hizmet veriliyor. Van Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskanliginca yürütülen çalismalar kapsaminda en ücra aile saglik merkezlerine gidilerek kanser taramalari yapiliyor. Geçtigimiz yil ve bu yilin ilk 6 ayinda yaklasik 119 bin hastaya hizmet verilirken; taramalarda 73 hastaya meme kanseri, 14 hastaya ise kolorektal kanseri teshisi konuldu. Halk Sagligi Hizmetleri Baskanliginca erken tani konulan hastalarin takibi ise titizlikle yapiliyor.

“Bu yilin ilk 6 ayinda 44 bin hastaya hizmet verildi”

Konuya iliskin konusan Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Muhammed Taha Bostanci, kanserin kalp ve damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada gelen önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu belirtti.

Kanserin erken dönemde tarama testleriyle yakalanabilecegini ifade eden Dr. Bostanci, “Geç dönemde yakalandigi zaman yüksek tedavi maliyetlerine ve is gücü kayiplarina neden olmaktadir. Saglik Bakanligimiz bu konuda tarama programlari yürütmektedir. Van Valisinin öncülügünde ilimizde baslattigimiz, ‘Saglikli Kadinlar, Saglikli Nesiller’ projesiyle de bu hizmetleri devam ettiriyoruz. Geçtigimiz yil 75 bine yakin, bu yilin ilk 6 ayinda da 44 bin civarinda vatandasimiza bu hizmeti sunduk” dedi.



“Süpheli durumlarda ileri sevk merkezlerimize yönlendiriyoruz”

Kolorektal, meme ve rahim agzi (serviks) kanser türlerine tani koyduklarini dile getiren Bostanci, “30-65 yas kadinlarimiza serviks kanseri, 40-69 yas kadinlarimiza meme kanseri, 50-70 yas kadin ve erkeklere ise kolorektal kanser konusunda basit yöntemle taramalarimizi yapip süpheli durumlarda ileri sevk merkezlerimize yönlendiriyoruz. Taramayi yaptiktan sonra da yönlendirmeleri yine kendimiz yapiyoruz. 2023-2024 yillari arasinda bu sekilde takip ettigimiz meme kanserinde tani almis 73, kolorektal kanserinde tani almis 14 hastamiz var. Bunlarin takipleri Halk Sagligi Hizmetleri Baskanligimiz tarafindan yapilmaktadir” diye konustu.

Mobil kanser tarama araçlarini aile saglik merkezlerine gönderdiklerini ifade eden Bostanci, sözlerini söyle sürdürdü:

“Vatandaslarimizi yormadan saglikli bir sekilde hizmetlerimizi devam ettiriyoruz. Bu araçlarimizda bu üç kanser türünün taramalari yapilabilmektedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile