Van'da Nesli Tehlike Altinda Olan Kus Sayimi Basladi

Van'da Nesli Tehlike Altinda Olan Kus Sayimi Basladi

Van’da 2022 yili ilkbaharda özellikle nesli tükenmekte olan Dikkuyruk, Elmabas Patka ve Paspas Patka kuslarinin sayim çalismalari baslatildi.

Van Doga Koruma ve Milli Parklar Il Sube Müdürlügü 2022 faaliyet planinda yer alan koruma-kontrol ve izleme çalismalari sirasinda su kusu sayimi Van Gölü havzasindaki sulak alanlarda baslatildi. Ercis ilçesi sinirlari içerisinde bulunan bagli Çelebibagi sulak alaninda baslanan kus sayimi Kus Uzmani Biyolog Ömral Ünsal Özkoç tarafindan geçeklestiriliyor.

Kus sayimlarini gerçeklestiren Kus Uzmani-Biyolog Ömral Ünsal Özkoç, "Van Gölü ve etrafindaki tüm sulak alanlarda nesli tehlike altindaki türler için bir çalisma yürütüyoruz. Hedef türlerimiz bu bölge için 3 ördek türü var. Bunlar Dikkuyruk, Elmabas Patka ve Paspas Patka. Özellikle Dikkuyruk açisindan hem bulundugumuz cografyada hem de dünya için önemli bir noktada duruyor Van. Üreyen ciddi bir nüfus barindiriyor. Ayni zamanda dünya nüfusunun önemli bir kismi da kislamasini ve geçis yaparken ev sahibi olarak göç yolu üzerinde bulunuyor Dikkuyruklar için” dedi.

Van’da çok sayida kus çesitlerinin mevcut oldugunu ifade eden Özkoç, “Çok yüksek sayida bir çesitlik söz konusu. Gerek su kuslari gerek uzak mesafe ötücü kuslar Afrika’dan gelen ve daha da kuzeye gidecek olanlari kastediyorum. Ayni zamanda yirticilar açisindan da çok önemli bir noktada duruyor. Bu çesitliliginin temel sebebi Van’in hem göç yollari üzerinde bulunmasi, hem çok sayida farkli habitata sahip olmasi. Basta çesitli sekillerde bulunan sulak alanlar olmak üzere yüksek dag göllerinden tutun küçük alkali göllere, ötrofik göllere ve çesitli tatli su alanlarina bu tip sulak alanlar çok sayida göçmen kusa ev sahipligi yapabiliyor. Ayni zamanda yüksek daglarin bulunmasi çesitli alpin kusak türlerinin içinde önemli bir habitat teskil ediyorlar” diye konustu.

Bir haftayi askin süre boyunca bu da sayim yapacaklarini ifade eden Özkoç, “Bir haftayi askin süre boyunca 3 kisi olarak burada hedefledigimiz türleri sayiyoruz. Su an sahadayiz. Bundan önce de Kasim, Aralik ve Ocak ayinda tekrarli kis ziyaretleri yaptik ve sayimlari gerçeklestirdik. Önümüzdeki Temmuz dönemi içinde geç üreme dönemi ve arazi çalismalarini sürdürecegiz ve bu sefer de hayvanlarin yavrulari çikmis olacak. Yavrulari saymaya gelecegiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile