Van'da Rengarenk Tibbi Bitkilerin Hasadi Yapildi

Van'da Rengarenk Tibbi Bitkilerin Hasadi Yapildi

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) yerleskesinde olusturulan bahçede yetistirilen tibbi ve aromatik bitkilerin hasadi yapildi.

Van YYÜ yerleskesinde 20 dönümlük arazi üzerine 9 yil önce olusturulan Tibbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde yetistirilen çok sayida bitki türünün hasat zamani geldi. Olusturulan bahçede özenle yetistirilen bitkiler, güzellikleriyle de göz kamastiriyor. Her yil geleneksel hale getirilen ‘Tibbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Bayrami’nin bu yil 5’incisi düzenlendi.

Hasat programina katilan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, bahçede 300 çesit aromatik ve tibbi bitkinin yetistirildigini belirtti.

Tibbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Bayramini geleneksel hale getirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Sevli, “Bu yil 5’incisini düzenlemenin mutlulugunu yasiyoruz. Çiftçilerimiz katma degeri yüksek olan bitki üretimine tesvik etmeyi amaçliyoruz. Hocalarimiz çiftçileri üretim konusunda bilgilendiriyor, yol gösteriyorlar, mentörlük yapiyor. Burada ayni zamanda fotograf senlikleri de düzenliyoruz. Görsel sölene dönüsen etkinliklerimize yogun bir katilim oluyor. Üniversitemiz bilimsel açidan da dünya üniversiteleri arasinda yer aliyor” dedi.



“Lavanta bahçesinin turizm boyutu var”

Son yillarda katma degeri yüksek ürünler olarak adlandirilan tibbi ve aromatik bitkilerle ilgili üniversitenin önemli bir çalismasi oldugunu dile getiren DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray ise, “Bizler de bu yil düzenlenen 5’inci hasat bayrami programina katildik. Bu isin her geçen gün böyle ilerledigini görmek mutluluk verici. Özellikle içinde bulundugumuz lavanta bahçesinin turizm boyutu var. Lavanta bahçelerinde görsel sölen durumu gündeme gelemeye basladi.

Biz ilgili kurumlar bu tarz üretimlerin artirilmasi için elimizden gelen destegi saglayacagimizi ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Bu yil Tibbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde ilk olarak ‘gezi ve fotograf günleri’ düzenlediklerini ifade eden Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Tunçtürk de “Bahçede inanilmaz bir renk cümbüsü var. Van Gölü’nün kiyisinda ve 300 farkli bitki türü var. Burada çok büyük emekler var. Ögrencilerimizin büyük gayretleri sonucunda olusturulmus bir renk cümbüsünün içindesiniz. Bugün burada basta lavanta olmak üzere ekinezya, adaçayi, melisa, kekik ve nane türü olmak üzere yaklasik 60-70 bitki türünün hasadini gerçeklestiriyoruz. Hasat Bayrami’nin en büyük amaci bu bölgede ekonomik olarak son yillarda yetistirilen bitki sayisinin az olmasi sebebiyle alternatif bitkilerin yayginlastirilmasini saglamaktir” seklinde konustu.

Van YYÜ kampüsünün bilim yuvasina dönüstügünü dile getiren Vanli is adami Zahir Kandasoglu ise söyle konustu:

"Çiftçilere yönelik çok güzel egitim programlari var. Ekilmeyen arazilerin bu sekilde degerlendirmesi gerekiyor. Üniversitemizde son yillarda çok anlamli ve güzel çalismalar yapiliyor. Halkimizla is birliginin bir örnegini daha gördük. Bu güzel tablonun daim olmasini diliyorum."

Programa; Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Sevli, Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Görentas, Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (DAKA) Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Il Koordinatörü Ibrahim Basak, akademisyen ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile