Van’da ‘tuşba’nın Geleceği’ Çalıştayı

Van’da ‘tuşba’nın Geleceği’ Çalıştayı

Van’ın Tuşba Belediyesi tarafından ‘Tuşba’nın Geleceği’ İnsan, Ekoloji, Medeniyet ve Demokrasi Çalıştay’ı düzenlendi.


Belediye toplantı salonunda düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştayın ilk oturumu, Vali Aydın Nezih Doğan, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ve Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın konuşmaları ile başladı.

Çlaıştayda yaptığı konuşmasında, bir devlet yönetiminde olması gereken temel kurallara değinen Vali Doğan, bu temel kuralların mutlaka devlet yönetiminde düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Devlet yönetiminde olması gereken üç kuralın bütçe, nitelikli veriler ve stratejik akıl olduğuna değinen Vali Doğan, “Eğer bir yönetim varsa, mutlaka bütçe vardır. Bütçe olmadan asla orada yönetim gerçekleşmez. Ama bütçe kadar önemli olan bir şey nitelikli veriler derlemektir. Bulunduğunuz bölgenin dengelerini bir araya getirmemişseniz orada anlamlı bir yönetim kurulamaz. Üçüncü kural ise stratejik akıl geliştirmektir. Elinizde paranız var fakat nitelikli bilginiz yok. Ne kadar akıl geliştirebilirsiniz? Paranız var, nitelikli bilginiz var, ama akıl yürütecek ekibiniz yoksa buradan da sonuç alamazsınız. Para yoksa bunları uygulama imkanı yoktur. Bu nedenle bu üç kuralın bir arada toplanması gerekir” dedi.

Katılımcı demokrasinin bir örneği olarak, hangi sorunlara öncelik verilmesi gerektiğinin tartışılmasının gerçek anlamda bir değer üretimi anlamına geldiğini ifade eden Doğan, özellikle yerel vergi koyma noktasında bazı ülkelerden örnekler verdi. ABD’de, yerel vergiler koyma hakkının belediyelerin elinde olduğunu dile getiren Vali Doğan, Türkiye’ de ise yerel vergi koyma hakkının belli ölçülerde belediyelerde olduğunu söyledi.

Doğan, “Vatandaş olarak iyi yönetim istiyorsak, vergi ödeme alışkanlığımızı da gözden geçirmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Muş, Bitlis, Ağrı’da yaşayan vatandaşlar için belediyelere gönderilen pay ile Van arasında farklılıklar oluştuğunu da sözlerine ekleyen Doğan, “Büyükşehir belediyeleri, daha az kaynağa sahipler. Bu nedenle bizim belediyelerimizin, daha nitelikli kamu hizmetleri üretmeleri gerekiyor. Ama tabi öncelikle bu niyeti almaları gerekiyor. Biz hizmeti üreteceğiz. Biz hizmet grubuyuz. İdeoloji üretmeyeceğiz. Biz, vatandaşın hayatını kolaylaştırıcı şeyler üreteceğiz. Daha çok kültür alanları, parklar oluşturacağız” şeklinde konuştu.

Çalıştay’da konuşan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe de, Van’ın büyükşehir olmasının ardından 30 mart seçimlerinde Tuşba'da belediye ile ilgili vatandaşların kendilerini hizmetkar olarak uygun gördüğünü ifade etti.

Tuşba olarak, Van'ın daha çok sahil kesimleriyle, sanayi kültürü, tarihiyle yeni bir medeniyete 5 yıllığına hizmetlerini sunacaklarını vurgulayan Özgökçe, “Ortak karar vererek, onları yönetimde söz sahibi ederek, kardeşçe yaşamamız gerekiyor. Yaşarken başta kültürel bütün dengeleri koruyarak, gelecek nesillerimize aktararak ve insanlar bu şekilde bir medeniyet oluşturmuş, dedirtmek adına bu tür bir çalışmayı başlattık” dedi.

Geleceği şekillendirirken mevcut olan giderlerin karşılanmasını, 5 yıllık süreçte daha doğru verebilmek adına, her kesimden vatandaşlara söz hakkı verdiklerini dile getiren Özgökçe, “Kendi açılarından nasıl bir Tuşba istiyorlar. Hep birlikte karar verelim istedik. Bizlerin her kesimden bilgi alışverişine, istişare mantığına ve gelecekte sıkıntı yaşamamak adına toplumun tüm dinamiklerini bu yönetimin içinde görmek istedik. Çevremiz ateş çemberi içinde. Birçok insan göç etmek zorunda kaldı. İnsanoğlu savaşlarla, açlıkla, susuzlukla birçok alanı terk etmiş ama kentimiz birçok yönüyle huzurun, barışın, kardeşliğin bir mimarı halinde. Her tarafta insanlar akın akın buraya gelmekte. Biz iyi hizmet adına medeniyetin gerekleri çerçevesinde İnşallah bu bölgede, gelecekteki nesillere daha huzurlu, daha sağlıklı yaşayabilmeleri adına düzenlediğimiz Çalıştay’ın hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da, buradan çıkarılacak derslerle Gevaş’ta böyle bir çalıştayı gerçekleştirebileceklerini belirterek, “Tuşba’nın geleceği, hepimizin geleceği. Yeni düzende ve yeni büyükşehir yapılanmasında, şehircilik anlayışımız biraz daha katılımcılığın yüksek olacağı şekilde devam edecek. Bu noktada bu tür çalışmaların Van'ın geneline örnek olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştay’ın ilk oturumu 20 dakikalık arayla sona erdi. İki gün sürecek olan Çalıştayda, farklı alanlarda, farklı uzman katılımcılar yer alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile