Van'da Yasanan Balik Ölümlerinin Nedeni Arastiriliyor

Van'da Yasanan Balik Ölümlerinin Nedeni Arastiriliyor

Van Tarim ve Orman Il Müdürlügü Balikçilik ve Su Ürünleri Subesi ekipleri, Özalp ve Saray ilçesinde bulunan göletlerdeki balik ölümlerine iliskin çalisma baslatti.

Özalp ilçesinde bulunan Yumruklu ve Saray ilçesindeki Beyarslan (Çeçen) göletlerinde balik ölümlerinin oldugu ihbari üzerine ekipler harekete geçti. Balikçilik ve Su Ürünleri Subesi ekipleri tarafindan bölgeye gidilerek yerinde incelemeler yapildi. Yapilan ilk incelemelerde göletlerin çevresinde ölmüs sazan baliklarinin iskeletlerinin oldugu görüldü.

Yumruklu ve Beyarslan (Çeçen) göletlerinde yerinde yapilan analizlerde (PH, çözünmüs oksijen, sicaklik, iletkenlik, tuzluluk) herhangi bir olumsuzluga rastlanmadi. Ayrica göletlerde su numunesi alinarak incelenmek üzere Elazig Su Ürünleri Arastirma Enstitüsüne gönderildi.

Konuya iliskin yapilan açiklamada; yerinde ölçülen parametre (PH, Ç.O., sicaklik, tuzluluk, E.I.) degerleri sazangiller için uygun oldugu, kisin göletlerin yüzeyinin buzla kapli olmasindan dolayi havayla temasinin kesildigi ve göletlere kis aylarinda su girisi olmadigindan dolayi göletlerin içerisinde su sirkülasyonu meydana gelmedigi, bu nedenle sazan baliklarinin çözünmüs oksijen yetersizliginden ölmüs olabilecegi, ancak kesin ölüm nedeninin enstitüde yapilacak diger su analiz sonuçlarindan sonra belli olacagi belirtildi.

Ayrica ekipler, laboratuvar sonuçlari belli oluncaya kadar göletteki baliklarin tüketilmemesi ve hayvanlara gölet suyunun içirilmemesi uyarisinda da bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile