Van'daki Antik Kentin Duvarlari 'Kirlangiç Sistemi' Ile Depreme Dayanikli Hale Getirilmis

Ercis ilçesinde, yaklasik 270 hektar alanda bulunan izgara planli tarihi kent kalintisinda yürütülen kazi çalismalarinda, birbirine kilitlenmis 10 metre uzunlugunda yeni surlar gün yüzüne çikarildi Van Müze Müdürü ve Kazi Baskani Erol Uslu: 'Duvar sisteminde taslarin birbirine kenetlenmesi için kullanilan kirlangiç sisteminin tüm taslara uygulandigi net bir sekilde görülüyor'.

NECMETTIN KARACA - Van'in Ercis ilçesindeki Zernaki Tepe'de, modern toplu konut anlayisinin Dogu Anadolu'daki ilk örnegi oldugu düsünülen yaklasik 270 hektar alandaki kent kalintisinda, surlardaki taslarin "kirlangiç sistemi" ile depreme dayanikli hale getirildigi belirlendi.

Ilçenin Yukari Isikli Mahallesi'ndeki tepede, yaklasik 2,5 kilometre uzunlugu ve 1,5 kilometre genisligiyle dikkati çeken izgara planli tarihi kent kalintisinda Kültür ve Turizm Bakanliginin izniyle 10 gün önce baslatilan kazi çalismalari devam ediyor.

Van Müze Müdürü Erol Uslu'nun baskanliginda, Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Rafet Çavusoglu'nun bilimsel danismanliginda yürütülen çalismalara, alaninda uzman 20 kisilik ekip destek veriyor.

Dogu Anadolu Bölgesi'ndeki toplu konut anlayisinin ilk örnegi oldugu düsünülen alandaki ilk çalismalar sirasinda ortaya çikarilan surlarda, taslarin harç kullanilmadan kirlangiç sistemiyle birbirlerine kilitlenerek depreme dayanikli hale getirildigi saptandi.

- "Taslarin hepsi birbirine kilitlenmis"

Kazi Baskani Uslu, AA muhabirine, Zernaki Tepe Antik Kenti'nde yürüttükleri kurtarma kazilari sirasinda önemli bulgulara rastladiklarini söyledi.

Kazilara baslarken ortaya çikarilacak buluntularla ve sur duvarlarinda kullanilan tekniklerle Van'in tarihine isik tutacak yeni bilgileri elde etmeyi öngördüklerini belirten Uslu, söyle konustu:

"Zernaki Tepe'nin gizemini çözme noktasinda bu yil bir basariya ulasabilecegimizi ümit ediyoruz. Yapilan arkeolojik kazilarda ortaya çikarilan sur duvarlarinda ve taslarda kirlangiç sisteminin kullanildigini çok net görebiliyoruz. Toprak altindan yüzeye çikarilan duvarlarda da bunu görmek mümkün olabiliyor. Ön sur duvarinin yaklasik 7 bloktan olustugunu, tamamen ana kaya üzerine oturtuldugunu bu kazi çalismasi ile belgelemis olduk. Özellikle duvar sisteminde taslarin birbirine kenetlenmesi için kullanilan kirlangiç sisteminin tüm taslara uygulandigi net bir sekilde görülüyor. Bu bilginin kazi çalismalari sonucu ortaya çiktigini söylemek mümkün."

Ana kaya üzerinde 7 sira halinde yükselen bir surun da ortaya çikarildigini aktaran Uslu, su bilgileri verdi:

"Sur duvarinin da tamamen ana kayanin üzerine oturtularak ve küçük taslardan büyük taslara göre farkli bir teknik kullanilarak yapilmis. Bu bilgiler, buranin tarihlendirilmesi açisindan bizim için önemli bir veri oldu. Ön kisimdaki ana kayaya ulastik. Hemen dip kisminda ise zemini tamamen kireç diyebilecegimiz bir tabaka ile sertlestirilerek taslarin kaymasinin önlendigini ve zemine görüntü verdigini söylemek mümkün. Böylece yapi depreme dayanikli hale getirilmis."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile