Türkiye insani yardım konusunda çok derin bir uzmanlığa sahip" dedi.
BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, yaşanan deprem ve mültecilerin son durumu ile ilgili Van İl Afet Müdürlüğünde bir basın toplantısı düzenledi. BMMYK Türkiye Sözcüsü Metin Çorabatır`ın tercüme ettiği basın toplantısında Van`da yaşanan depreme değinen Batchelor, Türkiye`nin bu konuda oldukça uzman olduğunu söyledi. Batchelor, Van`da yapılan çalışmaların kendilerini çok etkilediğini belirterek, "Van`daki felaket olur olmaz biz Türk hükümeti ile temasa geçtik. Geçmiş olsun dileklerimizi ilettiktensonra yapabileceğimiz ne varsa yapacağımızı söyledik. Ayrıca burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Olaydan hemen sonra BMMYK Başkanı geçmiş olsun dileklerini iletti. Biz Türk hükümetine, Türk halkına toplam 4 bin çadır, 50 bin battaniye verdik. Van halkı mültecilere yıllardır büyük bir cömertlikle yardım ediyor. Bu felaket üzerine biz de Van halkıyla dayanışmamızı ifade etmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye insani yardım konusunda çok derin bir uzmanlığa sahip. Türkiye; Haiti, Pakistan Somali gibi ülkelere ilkgiden ülke. Biz de Türkiye`nin bu hızlı insani yardımlarından her zaman faydalandık. Burada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`la görüştüm. Kendi anlattıkları, Van`daki yaraların sarılması açısından yardımları beni etkiledi. Van`da yapılan yardımlardan, planlardan ve hızlı hareketlerden çok etkilendim" açıklamasını yaptı.
Hükümetin çok net bir eylem planı olduğunu da gördüklerini ifade eden Batchelor, "BMMYK olarak sadece Türkiye değil, dünyanın her yerindeki insani yardımlar konusunda birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmalarımızı daha da güçlendireceğiz. Yardımların nasıl insanlara ulaştırıldığını, nasıl gayretlerin gösterildiğini gözlerimizle gördük. Bütün olanlardan sonraki bir ümidi dile getirmek istiyorum. Sadece devlet değil, sivil toplum da insanlara büyük yardımlarda bulundu. Kızılay çok önemlihizmetler yapıyor özellikle barınma konusunda. Burada mültecilere yardım eden bir sivil toplum örgütü var. Orada yeni doğmuş mülteci çocukları kucağıma alma fırsatım oldu. Bu şunu gösteriyor: Depremin yıkıntılarının arasında yüzü gülen bebekler oldu. Bu da bizim geleceğe ümitli bakmamıza neden oldu" şeklinde konuştu.
Van`dan ayrılmak isteyen mültecileri başka illere gönderdiklerini belirten Batchelor, "Depremden hemen önce Van`da 2 bin 41 sığınma talep etmiş mülteci vardı. Bu felaketten sonra Türk yetkilileri ile iş birliği yaparak şöyle bir imkan sağlandı. Gönüllü olarak Van`ı terk etmek isteyenlerin başka kentlere yerleştirilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Van`a kendi ekiplerimizi gönderdik. Van`daki mültecilere ulaşmaya çalışıyorlar bizim ekiplerimiz. Onlara gönüllü gitme planından söz ediyoruz, danışmanlıkyapıyoruz. İhtiyaçlarını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunun içinde ikinci kez travma geçirenler var. Onları tespit edeceğiz. Psikolojik desteğe ihtiyacı olanlara destek vereceğiz. Burada kalmak isteyenlere Van halkının aldığı yardımın aynısı verilecek. Gitmek isteyenler de gittikleri şehirlerde yardımlardan faydalanacak. Barınma konusu yetkililerle görüşmelerimizde gündeme geldi. Van halkının aldığı desteklerin aynısını alacaklar. İhtiyacı olanlara çadır verilecek. Sığınmacı ve mülteciler de barınmaimkanlarından eşit koşullarda yararlanacak. Biz her zaman mültecilerin kalıcı çözümlere ulaşması için çalışıyoruz. Mültecilik geçici bir statü. Onların değişik kalıcı çözümlere ulaşma imkanları var. Üçüncü ülkelere yerleştirilmeleri söz konusu olabilir. Amacımız onlara kalıcı çözümler sunmaktır" ifadelerini kullandı.
Van`daki Depremin Ardından
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Van halkının mültecilere yıllardır büyük bir cömertlikle yardım ettiğini ifade ederek, "Bu felaket üzerine biz de Van halkıyla dayanışmamızı ifade etmekten mutluluk duyuyoruz.