Van'daki Put Magaralarinin Duvarlarina Islenen Kaya Resimleri Incelenecek

Van'daki Put Magaralarinin Duvarlarina Islenen Kaya Resimleri Incelenecek

Van'in Gürpinar ilçesinde Put magaralarinin duvarlarinda yer alan figürlerin bilim insanlarinca incelenmesi amaciyla çalisma baslatildi.



Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Rafet Çavusoglu baskanligindaki kazi ekibi, ilçeye 56 kilometre uzaklikta bulunan Yedisalkim köyü sinirlarinda 7 kilometre uzunlugundaki Baset Kanyonu'na gitti.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün izniyle çalismaya baslayan ekip, boyayla kayalara çizilen günes, dag keçisi, geyik, insan, tanriça sembolü ve farkli motiflerin yer aldigi resimleri inceledi.

Arkeolojik Yüzey Arastirmalari Projesi kapsaminda yürütülen çalismayla figürlerin hangi döneme ait oldugunu belirlenecek.

- "Erken tunç ve sonrasindaki döneme ait oldugunu düsünüyoruz"

Prof. Dr. Çavusoglu, gazetecilere yaptigi açiklamada, yorucu bir yolculugun ardindan magaralarin bulundugu bölgeye gelerek, arkeolojik yüzey arastirmalarina basladiklarini söyledi.

Arastirmalarin bölgedeki farkli magaralarda da devam edecegini anlatan Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Önceki yillarda yayinlanan bazi yayinlarda neolitik ve paleolitik dönemlere ait oldugu açiklanan magaradaki figürleri arkeolojik bir arastirmayla yeniden incelemek istedik. Bunun nedeni, sadece figürler üzerinden bir tarihlendirme yapildigi görünüyor. Biz de burada yeniden arkeolojik verileri incelemek istedik."

Arastirmalarda neolitik ve paleolitik dönemlere iliskin su ana kadar herhangi bir arkeolojik veriyle karsilasmadiklarini belirten Çavusoglu, bölgede irili ufakli çok sayida magaranin bulundugunu, asi boyasi ile çizilen resimleri inceleyip kayit altina aldiklarini aktari.

Kaya resimlerinin Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde belirlenen figürlerle benzerlik gösterdigine isaret eden Çavusoglu, "Bunlarin dinsel amaçla yapildigini düsünüyoruz. Bu resimlerin neolitik döneme kadar uzanmadigini gördük. Kalkolitigin sonlari ve ilk tunç çaglarindan itibaren bu figürlerin yapildigini tahmin ediliyoruz. Gerçek tarihlendirmeyi arastirmalarimizin sonunda ortaya çikaracagiz." diye konustu.

- "Degisik figürler var"

Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yilmaz da "Resimlerde asi boyasi denilen, demir oksitten yapilan bir boya kullanilmis. Yaban keçisi, insan resimleri, günes ve degisik figürler var. Bu resimlerin erken tunç ve sonrasi döneme ait oldugunu düsünüyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile