Van Depreminin 3. Yılı (3)

Van'da 2011'de meydana gelen depremlerden en fazla etkilenen Erciş ilçesindeki kadınlar, yaşadıkları travmayı aile destek merkezi sayesinde atlattı.

Depremler sonrası Erciş Kaymakamlığı tarafından kadınlara yönelik kurulan Sahilkent Aile Destek Merkezi, depremzede kadınlar için adeta bir terapi merkezine dönüştü.
İlçede 2 yıldır hizmet veren destek merkezi, şu ana kadar 5 bine yakın kadına hizmet verdi.
Sahilkent Aile Destek Merkezi Sorumlusu Fatma Yeşilkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin, kurulduğu günden beri depremzede kadınlar için çalıştığını belirtti.

İlk aşamada konteynerlerde hizmet verdiklerini ve kadınlarla bir araya gelerek sıkıntılarını dinlediklerini anlatan Yeşilkaya, daha sonra yaptıkları çeşitli aktivitelerin kadınlara artı sağladığının görülmesi üzerine depremden yaklaşık 16 ay sonra Sahilkent Aile Destek Merkezi'nin kurulduğunu söyledi.

Merkezdeki faaliyetleri genişleterek daha çok kişiye ulaşmaya başladıklarını aktaran Yeşilkaya, şöyle konuştu:
"İlk etapta 100 kursiyerimiz bulunurken bu sayı yeni kurulan merkezimizle 500'e çıktı. Merkeze gelen kadınlar, burada okuma-yazma, dikiş-nakış, İngilizce, Arapça, bilgisayar ve Kur'an kursları ile el sanatları öğrenip, spor yapma imkanı buldu. Aktivitelerimize düzenli katılan kursiyerlerimize sertifikalar verdik. Resmi rakamlara göre 2 bin 645 bayana hizmet vermişiz görünse de bu sayı ev ziyaretleri, kahvaltı ve çeşitli seminerlerle 5 bine yakındır."
- "Kadınlar burayı bir terapi merkezi olarak görüyor"
Merkeze gelen kadınların burayı bir terapi merkezi olarak gördüğünü vurgulayan Yeşilkaya, "Bizler psikolog değiliz ama onlarla bir bardak çay içip, sorunlarını anlatmasını sağlamamız bile onları çok rahatlatıyor ya da burada katıldıkları etkinlikler onları bir parça da olsa sıkıntılarından uzaklaştırabiliyor" dedi.

Merkeze devam eden Feride Taş ise depremden sonra çok zor günler geçirdiğini belirtti.

Merkezde verilen eğitimler sayesinde deprem psikolojisinden kurtulduklarına değinen Taş, aynı zamanda hem Kur'an okumayı hem de dikiş nakış öğrendiğini kaydetti.

Merkezin manevi yönden katkısı bulunduğu gibi maddi kazanç elde etmelerini de sağladığını dile getiren Taş, *Burada eğitim alan birçok arkadaşım öğrendikleri el becerilerini geliştirip kendilerine meslek edindi ve şu an birçoğu bu sayede kazanç elde ediyor. Her şey şu an normale döndü ve bizi de acaba kursumuzu kapatırlar mı korkusu sardı. Gerçekten aile destek merkezlerinin kesinlikle kapanmasını istemeyiz. Çünkü kadınların buraya ihtiyacı var" diye konuştu.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile