Van Gölü Havzası Eylem Planı

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Gölü Havzası Eylem Planı kapsamında belediyelerin sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "Van'ın hızla artan nüfusu karşısında arıtma tesisi projelerinin süratle hazırlanarak yatırım programına girmeleri gerekiyor" dedi

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Gölü Havzası Eylem Planı kapsamında belediyelerin sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "Van'ın hızla artan nüfusu karşısında arıtma tesisi projelerinin süratle hazırlanarak yatırım programına girmeleri gerekiyor" dedi.
Van Gölü Havzası Eylem Planı ile ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Gülşen Orhan, Van Gölü'nün korunmasıyla ilgili çalışmalara başladıklarında, bu işin büyük bir sorumluluk olduğunu ve büyük emek gerektirdiğini gördüklerini belirtti. Van Gölü'nün kıyısında yer alan Van il merkezi ve altı ilçede yaşayan yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin gölü kirlettiğini, her geçen gün yoğun göç nedeniyle Van merkez nüfusunun da hızla arttığını ifade eden Gülşen Orhan, "Bu nedenlerden dolayı acil önlem alınması ve tüm kurumların ve halkın ciddi şekilde sorumluluk alması gerekmektedir" dedi.

- "MEVCUT DURUM BAKANLIKÇA TESPİT EDİLDİ"
Orhan, Van Gölü'nün Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sodalı en büyük gölü oluşunun yanında, Türkiye'nin en önemli ekosistemlerinden biri olduğunu göz önüne alan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Van Gölü'nün kirlenmesini önlemek için 2009 yılı sonu itibariyle Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı'na start verdiğini hatırlattı. Gülşen Orhan, "Bu çalışmayla Van Gölü Havzası'nı tehdit eden kirlilik kaynakları tespit edildi ve korunması için yapılması gerekenler detaylı ve sistemli bir şekilde ele alındı. Çalışma neticesinde nüfus artışı, düzensiz yapılaşma, yetersiz kanalizasyon ve artıma tesisi, erozyon gibi kirleticiler tespit edildi. Bunun yanında göle dökülen yaklaşık 19 dereye bırakılan katı atıklar kirliliğin bir başka nedeni olarak belirlendi. Gölün korunması noktasında ise, belediyelerin alt yapı ve arıtma tesisi bakımından ne durumda oldukları, yapmaları gerekenler tespit edildi. Çalışmanın neticesinde Van merkezin atık su arıtma tesisinin revizyona, ilçe ve beldelerin çoğunluğunun ise kanalizasyon ve atık su arıtma tesisine ihtiyacı olduğu görüldü. Bunun yanında mevcut olan arıtma tesislerinin de randımanlı çalışmadığı, işletilmesinde sıkıntıların yaşandığı belirlendi" diye konuştu.

- "KİRLİLİĞE NEDEN OLAN MERKEZLER 2 KUŞAĞA AYRILDI"
Milletvekili Orhan, tespit edilen tablo çerçevesinde havzanın korunması maksadıyla kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak önlemlerin tespit edildiğini ifade ederek, "Göl kıyısında yer alan ve gölü doğrudan kirleten merkezler I. Kuşak, diğer merkezler, dolaylı olarak kirletenler II. Kuşak olarak değerlendirildi. Eylem planı kapsamında havzadaki en önemli kirlilik baskısı olan evsel atık su kaynaklarının Van Gölü üzerindeki etkisini minimize etmek amacıyla havzada iyileştirme ve inşaatı yapılacak olan merkezler önem sırasına göre tespit edildi. Atık su arıtma tesislerinin toplam maliyeti yaklaşık 133 milyon TL olarak belirlendi. Kanalizasyon çalışmaları ise ayrı bir maliyet tutacaktır" şeklinde konuştu.

- "EYLEM PLANI İÇİN EŞGÜDÜMLÜ BİR ÇALIŞMA GEREKİYOR"
Gölü koruma noktasında belediyelerin büyük sorumluluklarının yanında, Valilik ve Çevre İl Müdürlüğü'nün koordinasyonuna, DSİ'nin çalışmalarına, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrencileri eğitmesine ve sivil toplum kuruluşlarının halkı bilinçlendirmesi ihtiyacına ve koruma çalışmalarının hayata geçmesi ve verimli olabilmesi için de tüm bu kurumların ve halkın Van Gölü'ne aynı derecede duyarlılık göstermesi gerektiğine dikkat çeken Gülşen Orhan, "Kuşkusuz bu noktada en büyük yük belediyelerin omzundadır. Ancak belediyelerin bütçelerinin yetersiz oluşu, tek başlarına bu yükün altından kalkacak güçlerinin olmadığı gerçeği, bizi hükümetin bu noktada kaynak temin etmesi konusunda arayışa sevk etmiştir. Van Gölü'nün hızla kirleniyor olması noktasında Sayın Başbakanın gösterdiği hassasiyet, çözüme dair verdiği talimatlar, sevindirici neticelere ulaşılmasını sağladı. Hükümet yeni bir çalışmayla kanalizasyon ve arıtma tesisi yapımında bütçesi yeterli olmayan ve hassas bölgelerde yer alan belediyelere 2010 yılı sonu itibariyle merkezi bütçeden destek sağlama kararı aldı" dedi.

- "VAN'IN 5 İLÇE VE BELDESİ PROJE KAPSAMINA ALINDI"
Van'ın da öncelikli illerin içine alındığını ifade eden Orhan, "DPT, İller Bankası, valilik ve belediyelerin yoğun çalışması sonucu 2011 yatırım programına şu an itibariyle yüzden fazla il ve ilçe belediyesi alındı. Bu belediyeler içinde kanalizasyon, arıtma tesisi projeleri hazır olan 5 ilçe ve beldemiz de alındı. Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi projesini hızla tamamlayan diğer belediyeler de beklemeden yatırım programlarına alınacaktır. Van Gölü'nün ve havzanın korunması çalışmalarının merkezi bütçeden destekleniyor olması, belediyeler ve dolayısıyla halk olarak bizler için bir şanstır" şeklinde konuştu.

- "GÖLÜN TEMİZLİĞİ SU SPORU MERKEZİ OLMAYI KOLAYLAŞTIRACAK"
Van Gölü adına sevindirici gelişmelerin de olduğunu ve bunların artacağından umutlu olduğunu kaydeden Gülşen Orhan, "Bu yıl Edremit ilçemizde kurulan Van Su Sporları Merkezi, gölü tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacak kapasitede. Merkez, her yıl yapılacak Van Su Sporları Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Bünyesinde kürek, yelken, kano, su topu gibi birçok kulübü barındıran merkez, Van'ı bir turizm ve su sporu merkezi yapmaya öncülük edecek" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile