Van Gölü Havzasinin Misafiri Kirlangiçlar

Van Gölü Havzasinin Misafiri Kirlangiçlar

Van’in Bahçesaray ve Tusba ilçesinde toprak ve kayalara yuva yapan yüzlerce kirlangiç, vatandaslarin ilgi odagi oldu.

Van Gölü havzasina ilkbahar aylarinda göç eden kir kirlangiçlari, sineklerle beslenmelerinden dolayi ekolojik dengede önemli bir yere sahip olduklari biliniyor. Tertemiz ve berrak bir görüntüye sahip olan çay, kayalar arasindan büyük bir coskuyla akiyor. Müküs Çayi hem sesi hem de görüntüsüyle ziyaretçilerini etkiliyor. Suyun çiktigi magaranin tavan kisminda yüzlerce kirlangacin yuvalarini fark eden vatandaslar, suyun yani sira kirlangiçlarin yavrularini nasil besledigini de izleme firsati buluyor.

Bir diger yandan Tusba ilçesine bagli Çitören Mahallesi’nde dik tepenin yamacina yuva yapan binlerce kirlangiç, güzel bir görsel sunuyor. Van Gölü kiyisindaki sazlik alanda sinek avlayarak yasamini sürdüren kirlangiçlar, eylül ayinin sonlarinda ise bölgeden göç ediyor.

Müküs Çayini ziyaret eden gazeteci Ziya Türk, "Suanda Bahçesaray ilçesindeyiz. Müküs çayi olarak bilinen suyun kaynagindayiz. Buraya herkes su için gelir ama burada farkli bir sey var. Genelde evlerin balkonlarinda, toprak alanlarda, kendilerini güvenli hissettikleri yerlerde yuva yapan kirlangiçlar, burayi kendilerini güvenli ve huzurlu bulmus olacaklar ki suyun çiktigi bu magaranin duvarlarina yuva yapmislar. Su için gelen vatandaslarin ilgisini çekiyor. Onlar da kirlangiçlari merakla izliyorlar" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile