Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim degisikliginin etkisiyle son birkaç yilda büyük ölçüde su kaybi yasadi. Sicakliklarin artmasiyla beraber yagislarin azalmasi ve asiri buharlasmadan dolayi Van Gölü’nün kiyilari çekilmeye devam ediyor. Uzmanlar, sürecin hem Van Gölü’nün hem de diger bütün göllerin aleyhine isledigini belirterek, alani yeninden tasarlamak ve yeni bir yönetim planini hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.
“Yönetim plani olusturulmasi ihtiyaci doguruyor”
IHA muhabirine konusan Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, küresel iklim degisikliginin hayata yeni aliskanliklar katacagini belirtti.
Van Gölü Havzasi’nin kapali bir havza olmasi nedeniyle küresel iklim degisikliginden çok daha olumsuz etkilenecegini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Van Gölü Havzasi’nda birçok göl var. Bu göllerde teknelerin yanastigi çok sayida liman var. Küresel iklim degisikliginin getirdigi sicaklik artisi basta buharlasma olmak üzere bir takim olumsuzluklari beraberinde getirdi. Bu olumsuzluklardan birisi buharlasmayla birlikte su kaybi, yagislardaki azalma, yagis sekli, mevsimler arasindaki farklilasma havzanin yeniden tanimlanmasina ve bir yönetim plani olusturulmasi ihtiyaci doguruyor” dedi.
“Bu yagislar aldatmasin”
Van Gölü’nün yüzey akislari ve yeralti sulariyla beslendigini animsatan Alaeddinoglu, “Ancak su an hem yeralti sularindan hem de buharlasan yüzey akislarindan dolayi beslenemiyor. Bu yüzden yapmamiz gereken yeni duruma adapte olmaktir. Bu yüzden kiyi yönetim plani olusturulmalidir. Kiyi yönetim planiyla birlikte limanlarin yeniden tasarlanmasi gerekiyor. Aksi takdirde balikçilarimiz denize çikamayacak. Bu yagislar aldatmasin, Van Gölü sürekli alan kaybedecek. Çünkü düsen yagistan daha fazla buharlasma gerçeklesiyor. Süreç hem Van Gölü’nün hem de diger bütün göllerin aleyhine isliyor. Bütün bunlar bize alani yeninden tasarlamak ve yeni bir yönetim planini hayata geçirmek gerekiyor” diye konustu.
Van Gölü Için Korkutan Açiklama
Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, son günlerde etkili olan yagislarin aldatmamasi gerektigini belirterek, Van Gölü’nün sürekli alan kaybetmeye devam edecegini söyledi.



















