İl Genel Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Ali Kalçık ve üyeleri, Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, ÇEVDER Başkanı İbrahim Şahin, Van`dan bindikleri bir tekne ile kıyıları dolaşarak yapılan işgali tespit etti. Tatvan (Bitlis) sınırında başlayan İn köyünde çalışmalara başlayan komisyon üyeleri, kıyı kenarında bulunan yapıları tek tek görüntü ve fotoğraflarla tespit etti. Kıyıların kamu kurumlar tarafından işgal edilmesine tepki gösteren üyeler, yargıya başvuracaklarını belirtti.
Konuyla ilgili bilgi veren ve kıyıların halkın malı olduğuna dikkat çeken İl Genel Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Ali Kalçık, sahillerin dinlenme tesisi adı altında işgal edildiğini söyledi. Kaçlık, "İl Genel Meclisi olarak 2010 yılında yapmış olduğunuz kıyı kanunu ile ilgili çalışmanın devamını sürdürüyoruz. Tatvan sınırından Gevaş Kızılay`a kadar bulunan kıyı şeridi hala bir doğa harikası olarak duruyor. Buralara resmi kurumlar ve işgalciler daha dokunmamış. İlk ihlal Kızılay Kampı ilebaşlıyor ve DSİ kampıyla devam ediyor. DSİ kampında kilometrelerce tel örgüler çekilmiş, bekçiler konulmuş ve insanların girmesi ise ücretlendirilmiştir. Ücretli olması için de araya bir rüşvet ve hatır sayılır birisinin girmesi gerekir. Böylesi bir ihlalin yapıldığı bir yerde yetkililerin seyirci kalıyorlar. Biz, Çevre Komisyonu olarak bu hassasiyeti yıllardır gösteriyoruz. Geçen yıl da yaptığımız çalışmaları, onay makamı olarak valilik makamına sunduk, ancak sesiz kalındı" ifadelerini kullandı. "KIYILAR İŞGAL ALTINDA" Çevrenin kötü kullanıldığını ve bunun sonucunda da Van Gölü`nün çok kirlendiğini belirten Kalçık, "Gevaş`tan Van`a kadar kıyılar hep işgal altındadır. İnsanların kullanacağı alanların tamamı işgal edilmiş. Bunun çok basit bir çözümü var. O da dikey ve yatay yolların açılmasıdır. Bunu yaparsak bu sorun da ortadan kalkacaktır. 3621 sayılı kıyı kanunu, ilk 100 metre dokunulmaz diyor. İlk 50 metre de yaya yolu açarsak devlet eli ile pervasızca kullanılan bu işgalin önüne geçeceğiz. Ayrıca bu şekilde yineherkesin ortak değeri olan Van Denizi`ni insanlara açmış olacağız, aynı zamanda gölün de kirlenmesini engellemiş olacağız" ifadelerini kullandı. "YARGIYA BAŞVURACAĞIZ" Kalçık, kıyı işgallerini yargıya taşıyacaklarını da belirterek, "Biz bunu yargıya taşıyacağız. Yargının dışında başka yaptırım gücümüz yok. Biz il Özel İdaresi olarak arkadaşlarla da görüştük. İlk 50 metre de bir yaya yolu yapılası konunda hemfikiriz. Sahilde en çok elverişli olan ve halkın kullanabileceği alanlar işgal edilmiş. Van`dan Gevaş`a kadar olan kısım resmi kurumların kamplarıyla işgal altında ve bu mesafede vatandaşa ait sahil bulamazsınız. Bir de bir karayolları kampı var ve çok trajik komikbir durumdadır. Burası şantiye olarak yapılmıştı ancak sonradan kamp oldu ve üstüne de utanç ölçüsü olan `giriş 20 TL` tabela yazılmış. Böylesi kanunla çelişen bir durumla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.
Kaçlık, ortada bir rantın döndüğünü ileri sürerek, "Burada bir rant var. Bu rantı kullanırken halkla yüzleşmemek için ücretli yapılıyor" dedi.
Van Gölü Kıyıları İşgal Altında
Van Gölü kıyılarının kamu kuruluşları, özel sektör ve şahıslar tarafından işgalini tek tek görüntüleyen İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu üyeleri, yargıya başvurmaya hazırlanıyor.