Van Gölü Kiyilarindan 15 Günde 6 Bin Metreküp Dip Çamuru Temizlendi

Van Gölü Kiyilarindan 15 Günde 6 Bin Metreküp Dip Çamuru Temizlendi

Büyüksehir Belediyesi, atik sularin büyük bölümünün aritilmadan göle akitilmasi nedeniyle olusan 450 bin metreküp balçigi is makineleriyle çikararak belirlenen alana tasiyor.

Van Gölü'nün kirlilikten kurtarilmasi amaciyla baslatilan dip çamuru temizleme çalismalari kapsaminda, Iskele sahilinde 45 tonluk platform üzerindeki 17 metrelik paletli ekskavatörle 15 günde 6 bin metreküp balçik çikarildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimati, esi Emine Erdogan'in himayesinde, Çevre ve Sehircilik ile Tarim ve Orman bakanliklari, Iller Bankasi Genel Müdürlügü, Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yil Üniversitesi, Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi, Ipekyolu, Edremit, Tusba, Ercis belediyelerinin destegiyle hazirlanan "Van Gölü Koruma Eylem Plani" çalismalari devam ediyor.

Bu kapsamda, kirliligin en büyük nedenlerinden atik su sorununu çözmek için, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Cumhurbaskani Erdogan'in video konferansla açilisini gerçeklestirdigi ileri biyolojik atik su aritma tesisini kente kazandiran Büyüksehir Belediyesi, 177 milyon liralik bütçeyle devreye alinan tesis sayesinde atik sularin tamamini aritilmis olarak Van Gölü'ne desarj ediyor.

Diger kirlilik faktörlerini de ortadan kaldirmak için projeler gelistiren belediye, bu kapsamda yillardir zeminde biriken 450 bin metreküp dip çamurunu da temizlemek için çalisma yürütüyor.

Haziranin basinda Iskele sahilinde kurulan 45 tonluk platformun üzerine çikarilan 17 metrelik paletli ekskavatörle çalismalara baslayan belediye, 15 günde gölün derinliklerindeki 6 bin metreküp dip çamurunu ve çöpü, is makinelerinin yardimiyla belirlenen alana tasidi.

- "Her yerinde yüzülebilen bir Van Gölü için hep birlikte çalisacagiz"

Vali ve Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, Van Gölü'nün, gelecek nesillere tertemiz sekilde birakilmasi gereken tarihi bir miras oldugunu söyledi.

Bu ayin basinda devreye aldiklari ileri biyolojik aritma tesisinin göldeki kirliligin önlenmesine büyük katki sunacagini vurgulayan Bilmez, sunlari kaydetti:

"Gölümüzü en çok kirleten etken, merkez atik suyuydu. Iki yildir insaatiyla ugrastigimiz aritma tesisinin devreye girmesiyle bu sorun ortadan kaldirildi. Tesisin faaliyete baslamasiyla diger önceligimiz olan, Van Gölü'ne desarj edilen atik suyun kiyi sahil seridinde yarattigi dip çamuru temizligi çalismasina basladik. Bunun için Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin destegiyle belediye olarak bu çamuru temizlemeye basladik. Bir taraftan da degisik alternatifler ariyoruz. Arkadaslarimizi bu konuda arastirma yapmak üzere Kocaeli ve Istanbul'a gönderdik. Orada çamur temizligi yapan firmalarla, belediyelerle görüsmeler yaptik. Kisa sürede belediyemize böyle temizlik yapacak is makinelerinin kazandirilmasi yolunu tercih ettik. Bundan sonraki görevimiz çamuru tamamen zeminden temizlemek."

???????Insanlari Van Gölü ile bulusturmak ve sahil bölgelerini gelistirmek için projeler gelistirdiklerini ifade eden Bilmez, bu bölgelerde kirlilige neden olan 300 ahirin tamamini kaldirdiklarini anlatti.

Ahirlarin sahil bandindan kaldirilmasi sürecinde kent sakinlerinden büyük destek aldiklarini belirten Bilmez, sunlari kaydetti:

"Aritma tesisinin hayata geçirilmesinde bize kredi saglayan Çevre ve Sehircilik Bakanligimiza, Iller Bankasi Yönetim Kuruluna, ahirlarin yikimiyla ilgilenen ilçe belediyelerine çabalarindan dolayi tesekkür ediyorum. Daha temiz bir Van ve her yerinde yüzülebilen bir Van Gölü için hep birlikte çalisacagiz. Van Gölü'nü hem temizlemek hem de temiz tutmak, çevresindeki çarpik imarlasmanin da önüne geçmek için uzun vadeli çalismalara ihtiyaç var. Bunlarda da baya asama kaydedildi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile