Van Gölü'nde Balikçilar Aglarini Suya Birakti

Van Gölü'nde Balikçilar Aglarini Suya Birakti

Van Gölü’nün endemik türü olan inci kefali için 15 Nisan’da baslayan av yasaginin sona ermesiyle birlikte balikçilar 3 aylik aranin ardindan aglarini göle atip ’Vira bismillah’ dedi.

Van Gölü’nün endemik türü olan inci kefalini koruma çalismalari kapsaminda, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda av yasagi uygulaniyor. Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üremek için tatli sulara göç eden inci kefalinin üreme döneminde baslatilan 3 aylik av yasagi sona erdi. Bu dönemde teknelerini karaya çikararak bakim yapan Vanli balikçilar, yasagin sona ermesiyle ’Vira bismillah’ diyerek aglarini göle birakti.

“Balikçilar adeta hasret kaldiklari Van Gölü ile bulusmaya basliyor”

Her yil 15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasindaki Van Gölü’nden tatli sulara göç eden inci kefali için av yasaginin bittigini ifade eden Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Van Gölü’nde yasayan inci kefallerinin üreme dönemi olan 15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasindaki yasak dönemi basliyor. 15 Nisan’dan 15 Temmuz’a kadar aslinda balikçilar için heyecanli bir bekleyis oluyor. Çünkü Van Gölü ile bütünlesen adeta her gün Van Gölü’ne açilan balikçilar için bir hasret dönemi, balik orucu basliyor. 90 günlük dönemde teknelerini karaya çekiyorlar, bakimlarini yapiyorlar, geçmis sezonun bir degerlendirmesini yapip önümüzdeki sezonu konusuyorlar. Iste bugün itibariyla Van Gölü’ndeki av yasaklari sona erdi. Balikçilar adeta hasret kaldiklari Van Gölü ile bulusmaya basladilar. Ümit ediyoruz ki bu yil çok çok verimli bereketli bir sezon olur. Çünkü Van Gölü’ndeki inci kefali avciligi adeta Türkiye’ye örnek olacak bir balikçilik. Çünkü bu gün ülkemizdeki balikla ilgili her yerden kötü haberler aliyoruz. Marmara Denizi’nde müsilaj var. Karadeniz’de baliklarin boyu küçüldü ama Van Gölü’ndeki inci kefalinin ortalama boyu artti ve balikçilarin aglari dolu dolu geliyor. Iste bu noktada Prof. Dr. Mustafa Sari’ya tesekkür etmemiz lazim. Çünkü hazirladigi balikçilik yönetim modeli uzun yillar sonundaki uygulanmasi neticesinde çok çok basarili verimli sonuçlar elde edildigini görüyoruz. Ümit ediyoruz ki bu yil balikçilarin yüzleri güler ve bereketli bir sezon geçirmis oluruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile