Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) yürütülen çalışmalarda, Van Gölü'nde kirlilik tespit edilmedi.
YYÜ öğretim üyelerince 2015 yılında başlatılan 'Van Gölü'nün mikrobiyolojik, kimyasal ve radyoaktif kirlilik düzeyinin araştırılması' projesinin ilk sonuçları açıklandı.
Fen Fakültesi'ndeki toplantıda çalışmanın sonuçları hakkında bilgi veren YYÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Erdal Öğün, Van Gölü'nün dünyanın en büyük dördüncü kapalı gölü olduğunu anımsatarak, araştırmalarını gölü 50 kareye bölerek sürdürdüklerini söyledi.
Van Gölü ile ilgili yanlış bilgilerin kamuoyunda mevcut olduğunu ifade eden Öğün, şöyle dedi:
'Van Gölü'ndeki potansiyel kirliliğin kaynağını göle boşalan akarsular, yerleşim birimlerine ait arıtma tesislerinden atık suların kısmi arıtma sonrası veya arıtmasız deşarjı ile beşeri faaliyetlerin, piknikçilerin sebep olduğu kirlilik oluşturuyor. Van Gölü'nü korumak ve kollamak adına sivil toplum örgütlerinin, doğa gönüllülerinin ve Van Gölü'ne komşu belediyelerin çabaları bizleri çok mutlu ediyor. Ancak Van Gölü'nün çevresinde ve gölün bazı kısımlarında bulunan hem günlük yaşamda hem de arazi çalışmaları sırasında şahit olduğumuz katı atıklar, bizim de arzu etmediğimiz bir durum olmasına rağmen, tek başına göl suyu kalitesini yansıtmaz. Van Gölü'nü sanal olarak kareye böldük. Bu karelerden yaklaşık yarısını bitirdik. Yaptığımız çalışmalarda Van Gölü'nde mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik açısından herhangi bir alarm durumu söz konusu değildir.'
Van Gölü'nün su kalitesinin ortaya konulmasında 30 yüzey suyu örneğinin bakteriyolojik analizini gerçekleştirdiklerini anlatan Öğün, yapılan analizler sonucunda 29 istasyona ait numunelerin mikrobiyolojik açıdan kriterlere uygun bulunduğunu belirtti.
Doç. Dr. Harun Aydın ise 63 göl suyu numunesi üzerinde araştırma yaptıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
'Van Gölü'nün sadece bir parçasına bakarak 'bu göl kirlidir ya da temizdir' demek yanlıştır. Bu çalışmaya Van Gölü kirli mi değil mi bunu ortaya çıkarmak üzere yola çıktık. Van Gölü kirliyse hangi oranlarda nereler kirli bunu ortaya koymak istedik. Bu ölçekte bir araştırmayı ilk defa biz ekip olarak gerçekleştirdik. Daha önce yapılan araştırmalar var ama bunlar yerel ölçektedir. Evet fiziksel olarak Van Gölü'nde bir kirlilik var. Buralara katı atıklar atılıyor. Ama kimyasal olarak bir kirlilikten bahsetmek için bu araştırmanın sonuçlarını beklemek gerekiyor. 2016 yılının sonunda araştırmanın tüm sonuçları elimizde olacak.'
Van Gölü'nde Kirlilik Tespit Edilmedi
YYÜ tarafından Van Gölü'nde yürütülen çalışmalarda, mikrobiyolojik ve kimyasal kirlilik açısından herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığı belirlendi.