Edremit Kaymakamlığı, Türkiye'nin en büyük gölünün derinliklerini keşfetmek ve su altındaki saklı tarihi ortaya çıkarmak amacıyla hazırladığı "Van Gölü'nün Derinliklerini Keşfedelim" Projesini, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) sundu.
Projenin kabul edilmesinin ardından dalgıç Emin Telli koordinatörlüğünde çalışma başlatan proje ekibi, 3 ay boyunca Van Gölü'ndeki 75 ayrı noktaya dalış gerçekleştirdi.
Dalışlar esnasında buldukları çok sayıda mezar kalıntısı ile iskelet, Kur'an-ı Kerim, küp, mercan ve tarihi eseri görüntüleyen dalgıçlar, elde ettikleri kamera görüntüleri ve fotoğraflarla Van Gölü'nün derinliklerindeki saklı tarihi gün yüzüne çıkardı.
Proje koordinatörü Telli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede uzun yıllar yaşanan terör olaylarının Van'ın ve Van Gölü'nün tanıtımını sekteye uğrattığını belirterek, hazırladıkları projeyle kentin tanıtımına katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi.
Van Gölü'nün, sürekli su üstü etkinlikler ve çevresindeki tarihi, doğal güzelliklerle gündeme geldiğine dikkati çeken Telli, ilk defa hayata geçirdikleri proje sayesinde Türkiye'nin en büyük gölünü su altı turizmine açmayı hedeflediklerini ifade etti.
Telli, 3 bin 764 kilometrelik bir alana sahip olan Van Gölü'nün derinliklerinde yaptıkları keşifle ortaya çıkan eserleri kare kare fotoğraflayıp katalog haline getirdiklerini bildirerek, 75 farklı noktada yaptıkları dalışlarda 800 fotoğraf çektiklerini ve bunu katalog haline getirdiklerini kaydetti.
Van'ın en önemli gelir kaynaklarından birinin turizm olduğunu anlatan Telli, Van Gölü'nün su altı zenginliğinin daha önce tespit edilmemesinden dolayı böyle bir çalışmaya imza attıklarını dile getirdi.
Telli, dalışlarda amfora parçaları, küpler, iskelet kalıntıları ve tarihi mezar taşlarının yanı sıra Çarpanak Adası civarında fay hatlarıyla karşılaştıklarına değinerek, "Erciş ilçesi civarında köy kalıntıları ve bozulmamış halde birçok tarihi kalıntı var. Orada ayrıca bir Kur'an-ı Kerim görüldü.
Ahlat-Adilcevaz civarında eski yerleşimlere rastladık. Bunların yerleri tespit edilerek koordinatlarıyla birlikte hazırladığımız kataloğa yazıldı" dedi.
Su Altı Sporları Van Temsilcisi Kenan Dinçer ise dalış okullarının yaygınlaşmasıyla Van Gölü'nde günübirlik turistik dalışlara olan talebin arttığını bildirerek, Van Gölü'nün su altındaki tarihi ve doğal güzelliklerinin ortaya çıkarılması ve bunların fotoğraflanıp koordinatlarının belirlenmesi amacıyla projenin hayata geçirildiğini vurguladı.
Proje kapsamında hazırlanan kataloğun kentin ve bölgenin turizmine önemli katkı sağlayacağına işaret eden Dinçer, şöyle konuştu:
"Proje dahilinde Van Gölü'nün bütün kıyılarını kapsayacak şekilde tarama yaptık. Fakat Van Gölü'nün çok geniş bir alana yayılmış olması nedeniyle keşfedilmeyi bekleyen birçok nokta olduğunu düşünüyoruz. Van Gölü, bu bakımdan dalgıçların ilgisini çekecek birçok güzelliğe sahip. Van Gölü'nün en bariz özelliği rakımının yüksek olması ve irtifa dalışlarına uygun olmasıdır. Van Gölü'nün suyu sodalı ve tuzlu olduğu için de irtifa dalışları için ayrı bir değere ve çok farklı özeliğe sahip."
Dinçer, dünyada en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerin başında yer alan turizmin, ülkeler açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Profesyonel dalgıçlar günümüzde denizlere dalmaktan bıktı. Artık su altı zenginliklerini keşfetmek yerine parkuru zor dalışları tercih ediyorlar. Van Gölü de coğrafi konumu, doğal yapısı ve su özelliği bakımından dalış konusunda keşfedilmemiş zor bir parkur özelliği taşımaktadır. Van Gölü, 1648 metre yüksekliği ile dalgıçlara ekstrem dalış imkanı sunmaktadır. Biz de ülkemizdeki ve dünyadaki tüm dalgıçları, su altı meraklılarını Van Gölü'ne bekliyoruz."
Van Gölü'nün Derinliklerinde Keşif
"Van Gölü'nün Derinliklerini Keşfedelim" Projesi kapsamında, Türkiye'nin en büyük gölünün farklı noktalarına 3 ay boyunca 75 dalış yapıldı.