Van Valiliği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile 1992 yılında kurulan Van Kedisi Araştırma Merkezi, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Van Kedisi'nin neslinin devamını sağlamak için çalışma yürütüyor.
Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, farklı renkteki gözleri ve suya olan düşkünlüğüyle dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelen Van Kedisi, kentin de en önemli değerlerinden biri.
Kendine has özellikleriyle türünün de yıldızı olan Van Kedisi'ne, ev ortamına uyum sağlaması için YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Kedievinde günde 9 saat müzik dinleten uzmanlar, "Ankara'nın bağları" başta olmak üzere Ankara oyun havaları ile klasik ve arabesk müzik türlerini dinleyen kedilerin rahatlamasını sağlıyor.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 1992'de Van Kedisi'nin neslinin korunması amacıyla kurulduğunu söyledi.
Merkezde yaptıkları çalışmalarla Van kedilerinin hem sağlığını hem de genetik yapısını koruduklarını belirten Kaya, "Merkez aynı zamanda bölgedeki tüm Van kedilerine damızlık hizmeti vererek neslinin devamına çok büyük katkı sunuyor" dedi.
Kaya, Van kedilerinin sıcak ortamı seven, sevgiye muhtaç, sevgide sınır tanımayan hayvanlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Ev ortamında, evin bütün hallerini yaşatmak amacıyla kedilere müzik dinletiyoruz. Ankara havasından keman sesine kadar her türden müzik dinletmeye çalışıyoruz. Amaç buradaki toplu yaşam kasvetini bu sevecenlikle değiştirmek ve ev ortamı havası yaratmak. Hayvanların müziği dinlerken daha rahat olduklarını, kendilerini güvenli ev ortamında hissettiklerini düşünüyoruz. Müziği sabah 8'den akşam 17'ye kadar dinletiyoruz."
-EMITT Fuarı'na konuk olacaklar
Kaya, Van Kedisi'nin daha fazla tanınması için yurt içi ve yurt dışı fuarlara katıldıklarına değinerek, "Tuşba" ve "Pamuk" adını verdikleri kedilerle bu yıl İstanbul'da düzenlenecek EMITT Fuarı'nda yer alacaklarını ifade etti.
Van'a gelen turistlerin merkezi ziyaret etmeden gitmediğini anlatan Kaya, "Van Kedisi'ni görmek isteyenler, merkezde hepsini bir arada görme şansına sahip. Yavru, anaç, erkek her yaştaki kediyi burada görmek mümkün. Haftanın 7 günü ziyarete açığız" diye konuştu.
-Her 100 yavrudan 16'sı tek göz
Kaya, yaklaşık 140 kedinin bulunduğu merkezde sayının sürekli değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Merkezdeki kedilerden 50-55'i dişi, 40-45'i de erkek. Diğerleri bu yılın yavrularından oluşuyor. İki gözü aynı olan ve iki gözü farklı kediler arasında denge kurmaya çalışıyoruz. Çünkü 100 yavrudan 16'sı tek göz olarak doğabiliyor. Dolayısıyla buradaki iki gözü aynı olan kedi sayısı her zaman artıyor. İhtiyacımızdan fazla olanı mutlaka sahiplendirmeye çalışıyoruz. Ama tek göz olanları ve Van Kedisi'nin genetik özelliklerini taşıyanları mutlaka burada tutuyoruz."
Van kedilerini gerek il içine gerekse il dışına kontrollü gönderme taraftarı olduklarını anlatan Kaya, Van Kedisi'nin yurt dışına çıkarılmasının ise yasak olduğunu sözlerine ekledi.
Van Kedilerine 'Ankara'nın Bağları' Dinletiliyor
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma Merkezi Kedievindeki Van kedilerine, her gün 9 saat müzik dinletiliyor.