Erçek gölünde meydana gelen ölümler başta Van Valiliği olmak üzere, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Doğa Gözcüleri Derneği'ni harekete geçirdi. Vakanın ilk görüldüğü andan itibaren Van Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatıyla kurulan komisyonun başkanlığını da Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş üstlendi. Komisyonda ayrıca YYÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kamile Biçek, Yard. Doç. Dr. Lokman Aslan'la birlikte Çevre ve Orman İl Müdürü Hüseyin Evcil ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı yer alıyor.
Komisyon başkanı Van Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, Erçek Gölü'nde angıtların yoğunlukta olduğu kuş ölümlerinin görülmeye başladığı andan itibaren Van Valiliği'nin tüm birimleri ile olaya müdahale ettiğini belirterek, öncelikle ölümlerin araştırıldığını kaydetti. Bu kapsamda YYÜ Veteriner Fakültesi, İl Kontrol Laboratuvarı, Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne örnekler gönderildiğini kaydeden Ertaş, gönderilen örneklerin çoğunluğuna ilişkin raporların Valiliğe ulaşmadığını sadece YYÜ Veteriner Fakültesi tarafından yapılan inceleme raporunun kendilerine iletildiğini belirtti.
Türkiye de yabani kanatlılara yönelik ilk defa doğal ortamda bir tedavi ve teşhis kliniğinin bölgede kurulduğunu hatırlatan Ertaş, geçici tedavi merkezinin bundan sonra ülkemizde görülecek benzer vakalar için de örnek teşkil edeceğini belirtti. Ertaş, kurulan geçici tedavi merkezinin de Erçek gölü çevresindeki tüm hasta kuşların tedavisi yapılıncaya kadar çalışmaların devam edeceğini söyledi. Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, kanatlı hayvan ölümlerinin meydana gelmesiyle birlikte yapılan çalışmalar ve alınan tedbirleri şu şekilde açıkladı:
"Erçek Gölü'nde angıtların yoğunlukta olduğu kuş ölümleri görülmeye başladığı andan itibaren Valiliğimiz tüm birimleri ile olaya müdahale ederek öncelikle ölümlerin nedeni üzerinde çalışılmasını sağlamıştır. Bu kapsamda YYÜ Veteriner Fakültesi, İl Kontrol Laboratuarı, Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne örnekler gönderilmiştir. Örneklerin çoğunluğuna ilişkin rapor Valiliğimize henüz ulaşmamış, ancak YYÜ Veteriner Fakültesi tarafından yapılan incelemelerin raporu Valiliğimize iletilmiştir. YYÜ Veteriner Fakültesi tarafından hazırlanan rapora göre angıtlar başta olmak üzere Erçek Gölü çevresinde görülen kuş ölümlerinin Coccidiosis adı verilen parazitik bir hastalıktan kaynaklandığı belirtilmiştir. Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kamile Biçek, Yard. Doç. Dr. Lokman Aslan'ın verdiği bilgilere göre hastalık kanatlılarda yaygın olarak görülen parazitlerden kaynaklanmaktadır. Bazı kuşların taşıyıcı olduğu hastalıkta, parazit kuşun bağırsağına yerleşmekte, orada yumurtlayarak çoğalmaktadır. Hayvanın bağırsaklarına yerleştikten sonra yoğun ishale neden olan hastalık, hayvanların halsiz düşmesine ve yoğun sıvı kaybına neden olmaktadır. Bir taraftan sıvı kaybeden, diğer taraftan beslenemeyen kuşlar birkaç gün içinde ölmektedir. Stres, açlık gibi durumlar hastalığın şiddetini artırmakta ve bazen yüzde 30'lara varan ölümlere neden olabilmektedir."
Yapılan değerlendirmede, hastalığın kaynağı konusunda net bir bulgu bulunmamakla birlikte evcil veya yabani taşıyıcı bazı kanatlıların bulaşma kaynağı olabileceği sonucuna varıldığı ve sorunun çözümü için gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.
Öte yandan kanatlı hayvanları tedavi ve teşhis merkezinde YYÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Lokman Aslan, başkanlığında YYÜ Veteriner Fakültesine mensup bir grup görevli gönüllü olarak çalışıyor.