'Varis Estetikten Öte, Ciddi Bir Saglik Sorunudur'

'Varis Estetikten Öte, Ciddi Bir Saglik Sorunudur'

Varisin sadece estetik bir sorun olmadigini ayni zamanda agri, sislik, yorgunluk ve ciltte degisiklikler gibi rahatsiz edici belirtilere de neden olabildigini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Gökalp Altun, “Varis, is gücü ve verimlilik kaybina neden olabilen, ciddi sosyoekonomik sonuçlari olan bir saglik sorunudur” dedi.



Venöz sistemdeki kanin düzensiz akisi veya dolasim bozukluklari sonucunda ortaya çikan varisin; genellikle bacaklarda ve ayaklarda görülen, damarlarin genislemesi ve sekil degistirmesiyle karakterize edilen bir durum oldugunu dile getiren IAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Gökalp Altun, dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgilendirmede bulundu.

“Is gücü ve verimlilik kaybina yol açabilir”

Varisin genellikle mavi, mor ya da kirmizi renkte olabilen sismis damarlar olarak gözlemlendiginin altini çizen Doç. Dr. Gökalp Altun, “Varisler sadece estetik bir sorun olmakla kalmaz, ayni zamanda agri, sislik, yorgunluk ve ciltte degisiklikler gibi rahatsiz edici belirtilere de neden olabilir. Dolayisiyla, varis, is gücü ve verimlilik kaybina neden olabilen ciddi sosyoekonomik sonuçlari olan bir saglik sorunudur” diye konustu.



Varislerin nedenleri

Varislerin ortaya çikmasinda birden fazla faktörün etkili olabilecegine deginen Doç. Dr. Altun, en yaygin nedenleri ise söyle siraladi: “Genetik yatkinlik: Aile bireylerinde varis geçmisi olan kisilerde görülme olasiligi daha yüksektir.

Dolasim problemleri: Uzun süre ayakta kalma veya oturma gibi durumlar, kanin düzgün dolasimini engelleyebilir ve varis olusumuna zemin hazirlayabilir.

Hormonal degisiklikler: Özellikle hamilelik veya menopoz dönemlerindeki hormonal degisiklikler, varis riskini artirabilir.

Obezite: Fazla kilo, bacaklardaki venöz sistem üzerindeki baskiyi artirabilir ve varis olusumuna katkida bulunabilir.”

“Iki tipte görülebiliyor”

Varisler yüzeysel ve Derin Venöz varisler olmak üzere iki tipte olabileceginin altini çizen Doç. Dr. Altun, “Yüzeysel varislerin genellikle cilt altinda yer alan ve gözle görülebilen damar genislemeleridir. Derin Venöz Varisler ise Derin venlerdeki büyük damarlar arasinda görülen varislerdir. Genellikle daha ciddi bir saglik sorununu isaret edebilirler” ifadelerini kullandi.

“Tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir”

Varisler genellikle ciddi saglik sorunlarina yol açmasa da bazi belirtilerinin rahatsiz edici olabilecegini ve ilerleyen durumlarda komplikasyonlara neden olabildigini söyleyen Doç. Dr. Altun, alinabilecek bazi tedavi ve önlemleri söyle açikladi: “Düzenli egzersiz: Kan dolasimini artirarak varis olusumu engellenebilir veya mevcut varislerin belirtileri azaltilabilir. Özellikle yürüyüs veya hafif tempo kosular, bacak kaslarini çalistirarak damar sagligini koruyucu olabilir.

Saglikli beslenme: Dengeli beslenme, vücut agirligini kontrol altinda tutarak varis riskini azaltabilir.

Dinlenme pozisyonlari: Ayakta veya otururken uzun süre sabit kalmaktan kaçinmak, kan dolasimini iyilestirebilir.

Kompresyon çoraplari: Dolasimi destekleyen özel tasarim çoraplar, varis belirtilerini ve bacak agrilarini azaltabilir.”

“Cerrahi müdahaleler gerekebilir”

Siddetli varis vakalarinda veya estetik kaygilar için cerrahi müdahaleler veya tedavi edici prosedürler gerekebilecegine dikkat çeken Doç. Dr. Altun, “Bu girisimler arasinda skleroterapi, yüzeysel varislerin enjekte edilen madde ile kapatilmasi; lazer veya radyofrekans ablasyonu, termal enerji ile varisli damarin kapatilmasi; flebektomi, varisli damarlarin cerrahi olarak çikarilmasi ve venöz cerrahi gibi daha kapsamli islemler bulunur. Bu yöntemler genellikle lokal anestezi altinda yapilir ve hastalarin iyilesme süreci prosedürün türüne bagli olarak degisebilir” dedi.



“Düzenli kontroller riski azaltabilir”

Son olarak varislerin genellikle tedavi edilebilir bir durum oldugunu ve belirtilerin azaltilmasi için çesitli önlemler alinabilecegini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Altun, “Ancak, belirtilerinizde veya varislerinizde herhangi bir degisiklik fark ederseniz, bir doktora danismaniz önemlidir. Saglikli yasam tarzi seçimleri ve düzenli kontroller, varislerin olusum riskini azaltabilir ve var olan durumlarin yönetimine yardimci olabilir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile