'Varis Tedavisinde Kullanilan Lazer Ile Hastalar Ayni Gün Evlerine Taburcu Ediliyor'

'Varis Tedavisinde Kullanilan Lazer Ile Hastalar Ayni Gün Evlerine Taburcu Ediliyor'

Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Özer Ulukan, “Her üç kadindan birinde görülen varis tedavi edilmediginde damar genislemesine bagli pihtilasma riski olusturuyor. Günümüzde varisin tedavisinde kullanilan EVLA denilen lazer yöntemiyle hastalar ayni gün evlerine taburcu ediliyor” dedi.



Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Özer Ulukan, varisin belirtileri ve tedavisi hakkinda açiklamalarda bulundu. Varisin kadinlarda görülme sikliginin erkeklere göre daha fazla oldugunu aktaran Ulukan, “Gelisen teknoloji sayesinde ultrason esliginde lazer, radyofrekans ve yapistirici, yüzeysel küçük damarlarda da köpük skleroterapi ve E cilt lazeri gibi yöntemlerle kesi yapilmadan tedaviler uygulaniyor. Endovenöz tedaviler arasinda lazerin kullanildigi yönteme; endovenöz lazer ablasyon tedavisi (EVLA) deniliyor’’ dedi.



EVLA yönteminde bacaklarda bulunan büyük damarlarin lazer ile damar içinden kapatildigini aktaran Ulukan,“Ayni sekilde lazer yerine radyofrekans ve yapistirici gibi yöntemler de kullaniliyor. Tedavi alaninda uzman hekim tarafindan iyi bir ultrason bilgisiyle güvenli bir sekilde uygulanir. Cerrahi müdahale ise konforu düsük oldugundan daha az tercih edilir” diye konustu.



“Bol su içmek pihtilasmayi önler”

Bol sivi tüketiminin, damardaki pihtilasmanin önlenmesi açisindan önemli oldugunu ifade eden Dr. Ulukan, “Tedavisi diger hastaliklar gibi acil görülmese de varisler, mekanizmasi geregi damarda pihtilasma egilimi olusturur. Damar içi pihti, ciltte koyu renk degisimi ve hatta yara olusumuna yol açabilir. Varis hastalarinda damar genislemesine bagli pihtilasma riski yüksek olur” uyarilarinda bulundu.

“Üç kadindan birinde varis sorunu var”

Gebeligin artan venöz basinç toplardamar yapisini bozdugu için varis sorununu tetikledigini vurgulayan Dr. Ulukan, “Kadin nüfusun üçte birinde varis sorunu görülüyor. Bunun yani sira kalp yetmezligi, ayaklarda sislige yol açan bir durum oldugundan ayaklardaki sislik, varisler kalpten kaynaklaniyor gibi düsünülebilir. Ancak varis, toplardamarlarin içinde mevcut olan kapaklarin yetmezligi, kilo alma, ayakta kalma, agir kaldirma gibi venöz basinç artisina neden olan durumlarin birleserek damarlarin genisleyip islevini kaybetmesi sonucu olusur” degerlendirmelerini yapti.

“Uzun süre oturmak da ayakta kalmak da sakincali”

Hareketsiz, uzun süre ayni pozisyonda sabit kalinmamasini tavsiye eden Dr. Ulukan, sözlerini söyle sonlandirdi:

“Ayagin katlanarak ve asagi sarkitarak oturulmamali. Kanin dönüsünü bozan bu oturma sekli, artan venöz basinç ve yerçekiminin etkisi ile kanin asagida göllenmesi damarlarda genisleme ve damar içinde ki kapaklarda yetersizlige yol açabilir. Ayni sekilde ayakta sabit durmak da kaslarin kasilmasi sirasinda sagladigi pompa gibi ek islev eksikliginden varis olusumunu kolaylastirir”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile