Varise Ameliyatsız Çözüm

Varise Ameliyatsız Çözüm

Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Önder Demirbaş, toplumda sık görülen varis hastalığının, erişkin yaş bayanların yüzde 25’inde, erkeklerin yüzde 15’inde varis olduğunu söyledi.

Medicalpark Özel Bursa Hastanesi tarafından düzenlenen halka açık konferanslar kapsamında, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Önder Demirbaş tarafından “Endovenöz Lazer (EVLT) (Ameliyatsız) İle Varis Tedavisi” konusunu anlattı.

Dr. Demirbaş, varisin toplardamarın genişlemesi olduğunu belirterek, “Her bölgedeki normal toplardamarın çapları birbirinden farklıdır. Bunların çapının yüzde 40 - 50 oranında artması varis olduğunu gösterir. Variste aynı zamanda damar duvarı da bozulur. Herkesin varis dağılımı diğerinden farklıdır” dedi.

NEDENLERİ

Varisin nedenlerine değinen Dr. Demirbaş, “Bu hastalığın ana nedeni genetik yatkınlık ve irsi olmakla beraber, doğum sayısının artışı, yaş, cinsiyet, doğum kontrol hapı kullanmak, iklim, ayakta çok fazla durmayı gerektiren işlerde çalışmak varisi tetikler” diye konuştu.

Varislerin bacaklarda dolgunluk, ağırlık hissi ve ağrı, şişkinlik, tabanlarda yanma ve bacağın belli bölgelerinde lokal renk değişikliğinden damar genişlemesine varan çeşitlilikte lezyonlar ve şikayetlere yol açtığını anımsatan Dr. Demirbaş, varisli damarlarda oluşabilecek pıhtının tıkanmaya ve bu pıhtıların koparak akciğere gitmesinin en büyük risk olduğuna dikkati çekti.

TEDAVİSİ

Varislerin üç ana gruba ayrılarak tedavi edildiğini anlatan Dr. Demirbaş, bunları şöyle sıraladı: “Hastalarda bunların değişik kombinasyonları görülür. Son 6 - 7 yıla kadar temelde ilaç ve varis çorabı ya da cerrahi tedavi seçeneği dışında seçenek yokken, artık uygun hasta grubunda endovenöz lazer, köpük skleroterapisi, skleroterapi ve bunların kombinasyonları temel tedavi seçeneği haline gelmiştir.”

AMELİYATSIZ VARİS TEDAVİSİ NEDİR

Endovenöz lazer (EVLT) (ameliyatsız) ile varis tedavisi hakkında bilgiler veren Dr. Demirbaş, şöyle devam etti: “Hastayı hastanede yatırmadan, sadece birkaç saatini ayırarak, anesteziye gerek duyulmadan, hemen hemen ağrısız, ciltte kesi izi olmadan, enfeksiyon, kanama ve his kusuru gibi problemlerin yaşanmadığı bir tedavi yöntemidir. Tedavi edilecek damar ya da damarların içerisine girişimsel yöntemlerle lazer fiberi yerleştirilir ve ucuna yüksek enerji transfer edilerek hasta damar vücut içerisinde kapatılır. Varis tedavi yöntemlerinden olan skleroterapiye gelince, skleroterapi damar duvarını zedeleyici ve damarı dolaşıma kapatıcı sıvılarla hasta damarın dolaşıma kapatılması işlemidir. Küçük damarlarda sıvı direkt olarak verilirken, daha geniş damar ve alanlarda görüntüleme eşliğinde sıvı ilaç hava ile karıştırılıp hacmi artırılarak (köpük skleroterapisi)  uygulanır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile