VASKI'den 'Içme Sularindan Kaynaklik Hastalik Olusuyor' Iddialarina Yalanlama

VASKI'den 'Içme Sularindan Kaynaklik Hastalik Olusuyor' Iddialarina Yalanlama

Van Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (VASKI) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, sosyal medya ve bazi basin kuruluslarinda yer alan “içme sularindan kaynaklik hastalik olusuyor” iddialarini yalanladi.

VASKI hizmet binasinda kentteki basin mensuplariyla bir araya gelen Cem Ülker Kaplan, son zamanlarda ortaya çikan içme suyunun ishal ettigi haberlerine açiklik getirerek, Van’in içme suyunun saglikli oldugunu söyledi.

Bayram sonrasi yogun bir sekilde ise basladiklarini söyleyen Kaplan, “Bugün açiklama yapmamizin sebebini sizlere söylemek isterim. VASKI olarak üzücü bir sekilde son bir hafta içerisinde bazi haber sitelerinde ve akabinde sosyal medyada özellikle VASKI tarafindan insani amaçli saglanan suyun ishal ve kusma gibi hastaliklara neden oldugu iddialari ortaya atildi. Sizlerde bunlardan haberdarsiniz. Bizde bu konuyla alakali bilgilendirme amaçli sizler bir araya geldik” dedi.



“Van’in içme suyu bir kaynak suyudur”

Van’in içme suyunun kaynak suyu oldugunu ve aritilmasina gerek olmadigini ifade eden Kaplan, “Van merkeze su saglayan sebeke hatlarimiz Gürpinar ilçesindeki Bejingir Su Kaynagindan çikan su, kapali bir sekilde Sabaniye su depomuza gelmektedir. Burada hem gaz hem de sivi klorlar ile suyumuz klorlanmaktadir. Bazilari cazibeli olarak sehrin asagi kisimlarina digerleri de sehrin yukari kisimlarindaki diger su depolarimiza aktarilmaktadir. Yani burada anlatmak istedigim sey sudur, Van’in içme suyu bir kaynak suyudur. Bu nedenle herhangi bir aritmadan geçirilmesine gerek yoktur. Çünkü kaynak da sürekli olarak kontrol altindadir. Depolarimizda klorlama sistemi yapilarak aritma saglanmaktadir” diye konustu.



“Sebeke içme suyu ile ilgili sürekli kontroller yapilmaktadir”

Içme suyu denetimlerinin Il Saglik Müdürlügü tarafindan yapildigini belirten Kaplan, “Sebeke içme suyu ile ilgili sürekli olarak kontroller yapilmaktadir. Bunun kontrol yetkisi de belediyemiz ve VASKI’miz de degil, Il Saglik Müdürlügümüzdedir. Bu 17.02.2005 tarih 25730 sayili resmi gazetede yayinlanan ‘Insani Tüketim Amaçli Sular Hakkinda Yönetmelikle’ belirlenmistir. Bunu belirleyen de belediyeler degil. Saglik Bakanligi tarafindan içme suyu ve insani tüketim amaçli sularin kontrol yetkisi Saglik Bakanligindadir. Bizim müdahalemiz disinda sik araliklarla bizden bagimsiz olarak il ve ilçe saglik müdürlüklerine giden sikâyetler ve normal rutin denetimler ile içme sulari denetlenmektedir. Bu bizden bagimsiz bir sekilde yapilmaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Hiçbir hastanede doktorlar ‘sudan hasta oldunuz’ gibi bir söylem kullanmamistir”

Kentte hiçbir hastaneden hastalara ‘sebeke suyundan dolayi hasta oldunuz’ denilmediginin altini çizen Kaplan, konusmasini su sekilde sürdürdü:

“Simdi size haziran ve temmuz ayinda içme suyu ile alakali yapilmis test sonuçlarini paylasmak isterim. Bu testler halk sagligi laboratuvarlari tarafindan yapilmistir. Bu test sonuçlarina göre; bizim içme sularimizda her hangi bir hastalik yapacak mikrobiyolojik bir belirti yoktur. Bu da test edilmis ve raporlari bizlere gönderilmistir. Bu da gizli bir sey degildir, istediginiz zaman bu raporlara ulasabilirsiniz. Bizim yapmis oldugumuz bir çalismayi da size anlatayim. Sikâyetçi olan birkaç vatandasimiz ile görüsme yaptik. Neyden dolayi sikâyetçisiniz dedigimizde, ‘çocugumuz ishal oldu’ dediler. Peki, hangi hastaneye gittiginiz dedigimizde bize hastane ismi verdiler. Hastanede gittigi doktor ile görüstügümüzde, hastaligin içme suyundan mi kaynaklandigini sordugumuzda da ‘öyle bir durum yok’ dedi.

Daha sonra detayli bir arastirma yaptigimizda hem sehrimizde hem diger sehirlerde havalarin isinmasiyla birlikte insanlarin sokaga çiktigini, çimlerde oturdugunu, yikamadan meyveleri agaçtan koparip yedigini, hatta musluktan agizlarini dayayarak su içtiklerinde mikrobun bulastigini gözlemledik. Bir kez daha belirtmek isterim, hiçbir hastanede doktorlar ‘sudan hasta oldunuz’ gibi bir söylem kullanmamistir.”

“VASKI olarak daha çok isimiz var”

Van Su ve Kanalizasyon Idaresi (VASKI) Genel Müdürlügü olarak son iki yilda büyük ve basarili islere imza attiklarini söyleyen Kaplan, “Van Gölü kirliligi için hayata geçirdigimiz aritma tesisi önemli isler yapiyor. Ben daha öncede de kurum için su slogani paylasmistim. VASKI gerçekten bir basari hikâyesidir. VASKI’nin Van’in gözbebegi konumuna ulasmasi için elimden geleni yapacagim. Bu tür algi siyasetleri ile ilgimiz yok. Bizim VASKI olarak daha çok isimiz var. Ilçelerde yapmamiz gereken isler var. 2021 yili VASKI’nin yatirim yili olacaktir. Bunlari da sizlerle yine paylasacagiz. Su detayi da anlatmak isterim. Her yilin yaz aylarinda yasanan su sorununa bu sene son verdik. Yaz aylarinda su sorunu artik yasanmayacak. Suyumuzda herhangi bir sekilde hastalik yapacak bir mikrop yoktur. Bunu da Saglik Il Müdürlügü tespit etmistir ve bize bildirmistir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile