Namık Kemal Derneği Genel Sekreteri Araştırmacı-Yazar Mehmet Serez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19. yüzyıldan kalma 3 katlı bir Osmanlı evinin, dernekleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve gönüllü kuruluşların çalışmasıyla Namık Kemal Evi olarak düzenlenip 1993'te ziyarete açıldığını belirtti.
Namık Kemal Evi'nin, Tekirdağ mutfağı, misafir odası, oturma odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşyalarla süslendiğini ve evde, Namık Kemal hakkında yazılmış eserlerin bulunduğunu ifade eden Serez, şöyle konuştu:
"Namık Kemal Evi'nden ziyade bir Tekirdağ evi yaptık. Tekirdağ'a mahsus bir oturma odası var, misafir odası var, onu canlandırdık. Bunun yanında bir yatak odası canlandırdık. En değerli odamız da Tekirdağ'ın siyasi, kültürel hayatına yön veren, idarecilerimiz, bakanlarımız, Tekirdağ doğumlu profesörlerimiz, Tekirdağlı paşalarımız, yazarlarımız, çizerlerimizin eserlerinin bulunduğu oda. Tekirdağ'a ait dokümanları bir araya getirmek için bir yere ihtiyacımız vardı. Namık Kemal Evi, dolayısıyla bir Tekirdağ Müzesi."
Serez, müzedeki eşyaların Tekirdağlı vatandaşlar tarafından getirildiğine dikkati çekerek, "Burada vatandaş ninesinin, dedesinin kıyafetini getiriyor. Kimisi para kesesini getiriyor ve ücret almıyor. Oradaki eserler doğrudan doğruya, vatandaşın hediye ederek, bize sunduğu kıymetler" diye konuştu.
- "Namık Kemal'e ait eser yok diye eleştiriliyor"
Serez, Namık Kemal'in dedesi Abdüllatif Bey'in Tekirdağ'a vali olarak atanmasının ardından Tekirdağ'da kiraladıkları bir evde kaldığını ve Kemal'in bu evde doğduğunu söyledi.
Tekirdağ'da dünyaya gelen Namık Kemal'in 6 yaşına kadar şehirde kaldığını, dedesinin Afyon'a tayini çıktıktan sonra Tekirdağ'dan ayrıldığını dile getiren Serez, şunları kaydetti:
"Ziyaretçiler, Namık Kemal'e ait eşyaların olmamasından yakınıyor. Namık Kemal'in eserleri onun kıyafetinden daha mühim. Şimdi bize en çok sorulan soru Namık Kemal'in evde ne eşyası var. Mürekkep hokkası var, yazı kalemi var. Namık Kemal'in 24 eserinin 24'ü de orada. 48 sene yaşamış zaten 24 eser yazmış. Öyle basit eserler değil. İşte Namık Kemal'in eserlerini toplayan vitrinler meydana getirdik. Her tarafı Tekirdağ kokan bir Namık Kemal Evi yaptık."
'Vatan Şairi'Nin Evi, Tekirdağ Tarihine Işık Tutuyor
Tekirdağ'daki Namık Kemal Evi, vatandaşların getirdiği tarihi ve kültürel eserlerle kent müzesi haline geldi.