Kadına yönelik şiddetin son günlerde daha görünür hale gelmesinin ardından hassasiyetlerini arttıran aileler, kız çocuklarının kaliteli eğitime erişimi için ‘Yeter ki kızlar okusun’ çağrısında bulundu.
Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan ve 15 Mart’ta 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), sonuçlarına göre kız öğrencilerin, her sene olduğu gibi bu sene de erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu görüldü.
Kız öğrencilerin, erkek öğrencileri geride bırakmalarına rağmen, eğitim hakkından yoksun kalanların arasında daha geniş yer kaplaması toplumun da tepkisini çekti. Toplumun her kesiminden insan, kadınların kuracağı bir dünya düzeninin daha adil ve vicdanlı olacağı konusunda fikir birliği yaptı. Erkeklerin de anneleri tarafından yetiştirildiğini söyleyen vatandaşlar, annelerin eğitimli olması durumunda toplumun da daha bilinçli olacağını söyledi.
Evlilik yaşının da her geçen gün yükselmesiyle kız çocuklarının eğitime daha iyi odaklanabildiğini belirten vatandaşlar, ‘Yeter ki kızlar okusun’ düşüncesi etrafında birleşti.
ÜNİVERSİTELER DESTEKLİYOR
Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde kızların okullaşma oranının arttırılması çalışmaları devam ederken bir destek de Nişantaşı Üniversitesi’nden geldi. Nişantaşı Üniversitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde duyurduğu uygulamayla kız öğrencilere özel artı yüzde 5 burs desteği daha vereceğini açıklamıştı. Kadınların iyi bir eğitim almaları, iş gücüne katkı sağlamaları ve gelecek nesilleri aydınlatmaları amaçlanarak başlatılan bu uygulama kapsamında 2015-2016 Eğitim-Öğretim döneminde tüm yeni Nişantaşı Üniversitesi öğrencilerine sağlanan burs imkânlarına ek olarak kız öğrencilere özel artı yüzde 5 burs desteği daha verilecek. Nişantaşı Üniversitesi, pozitif ayrımcılık yönündeki bu uygulamayla Yeni Türkiye’de kadınların daha güçlü yer almalarını ve toplumdaki üniversiteli kadın sayısını arttırmayı hedefliyor.
KIZ ÖĞRENCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK
Kız öğrencilerin eğitimi için gereken her şeyi yapacaklarını belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal, “Ülkeler, geleceklerini garanti altına almak için öncelikle annelere yatırım yapmalı ve hem kişisel hem de kültürel gelişimlerini doğru planlamalılar. Çünkü gelecekte kadınların yetiştirecekleri çocuklar ülkemizi yönetecek. Bundan dolayı Nişantaşı Üniversitesi olarak biz de kız öğrencileri destekliyoruz ve yaşam bursları ile eğitim harçlarının yanı sıra yüzde 5 burs daha veriyoruz. Kadınların, uluslararası platformda özgüvenlerini geliştirecek sosyal faaliyetlerde bulunmaları yönünde teşvik ediyoruz. Çünkü geleceğin anneleri, emin adımlarla kendi kişiliklerini ve özgüvenlerini geliştirmeliler ki yetiştirecekleri çocuklar toplumumuza ve milletimize faydalı olsun. Bundan dolayı Nişantaşı Üniversitesi bir pozitif ayrımcılık içerisinde kız öğrencilerine farklı davranma kararı aldı” dedi.
Vatandaşlar Kız Çocuklarının Daha Çok Okumasını İstiyor
Kız çocuklarının eğitimine, erkeklere göre daha çok önem veren aile sayısı her geçen gün artıyor.