'Vatandaslar TÜRKVET Uygulamasi Üzerinden Hayvanin Tüm Bilgilerini Görebilir'

'Vatandaslar TÜRKVET Uygulamasi Üzerinden Hayvanin Tüm Bilgilerini Görebilir'

Kurban Bayramina haftalar kala Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, kurbanlik alacak vatandaslari izinlendirilmis yerlerdeki satis yerlerini tercih etmeleri konusunda uyardi. Bakanligin uygulamasi üzerinden vatandaslarin gerekli bilgileri edinebilecegini belirten Karaca, "Bizim bakanligimizin TÜRKVET isimli bir uygulamasi var. Bu uygulama sayesinde almak istedigimiz hayvani sorguladigimizda tüm bilgileri karsimiza çikiyor. Vatandaslar bu uygulamayi telefonlarina indirip kontrol edebilirler." dedi.



Kurban Bayrami’na bir aydan az bir zaman kaldi. Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, büyükbas ve küçükbas kurbanlik hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken hususlari anlatti. Kurban alirken dikkat edilmesi gereken noktalarin olduguna dikkati çeken Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "1 numarali sartimiz, Valiligimiz ve Il Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafindan izinlendirilmis yerlerdeki satis yerlerinden almalari, kesim yerlerinde de kestirmelerini istiyoruz. Bu olmasa olmaz. Çünkü bunlar belirlenirken belirli kriterler var ve bu kriterler kontrol ediliyor. Paydas kurumlarca oralar kontrol edilip izin veriliyor. Onun disinda vatandaslar kurbanlik hayvanlari satin aldigi yerde sikinti yasayabilirler. Hayvanlar ilk geldikleri il’de her seyleri kontol ediliyor ondan sonra yola çikiyorlar veteriner saglik raporuyla birlikte. Trakya tarafinda geçeceklerse Trakyaya geçis saglik sertifikasiyla beraber hareket ediyorlar" dedi.



"HAYVANIN GÖZLERI MAT OLMAYACAK, TÜYLERI KÖTÜ GÖRÜNMEYECEK"

Istanbul Il Tarim Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Geldiklerinde pazarlarda vatandaslar sunlara dikkat etsinler; hayvanin gözleri mat olmayacak. Bütün uzuvlari tamam olacak. Kör, topal veya tüyleri çirkin, hastalikli görünümlü olmayacak. Ayrica bizim izinli dedigimiz sahalarda veteriner hekimlerimiz sürekli kontrol ediyorlar. Orada saglik kontrollerinden geçiriliyor ve uygun olmayan hayvanlar karantina kismina aliniyor" diye belirtti.



"VATANDASLAR TÜRKVET UYGULAMASI ÜZERINDEN HAYVANIN TÜM BILGILERINI GÖREBILIR"

Bakanligin uygulamasi üzerinden vatandaslarin gerekli bilgileri edinebilecegini belirten Karaca, "Bizim bakanligimizin TÜRKVET isimli bir uygulamasi var. Bu uygulama sayesinde almak istedigimiz hayvani sorguladigimizda tüm bilgileri karsimiza çikiyor. Vatandaslar bu uygulamayi telefonlarina indirip kontrol edebilirler. Bunun disinda herhangi bir olumsuzluk oldugunda kurban pazarlarinda bizim arkadaslarimizi var. Veya Alo 174’ü aradiklarinda biz gerekli bilgilendirmeyi yapariz. Satis yerlerinden alip kesim yerlerinde kestiklerinden sonra etlerini dikkatli bir sekilde yerlestirmelerini ve o etleri dikkatli bir sekilde islemelerini istiyoruz. Geçen sene 74 bin büyükbas, 65 bin civarinda ise küçükbas hayvan kesimi yapildi. Yine ayni rakamlari bekliyoruz. Kesimleri ehil kisilerin, kasaplarin yapmalarina izin veriyoruz" diye ekledi.

"KESIM YAPILDIKTAN SONRA ETLERI DEPOLARKEN MUTLAKA DIKKAT EDILMESI GEREKIYOR"

Yaz aylarindan etlerin saklanmasi konusunda vatandaslari uyaran Ahmet Yavuz Karaca, "Yaz mevsiminde oldugumuz için et bizim için ne kadar önemliyse mikroorganizmalar için o kadar degerli. Buna azami sekilde dikkat edip Insallah güzel bir sekilde kurbanimizi atlatacagiz, simdiden tüm vatandaslarin Kurban Bayramlarini kutluyorum" ifadelerini kullandi.

(Enes Samil Gönenç - Mustafa Ayabakan - IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile