Vatandaşlara Mantar Uyarısı

Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Aralan: "Mantar yenecekse, mutlaka kültür mantarları tercih edilmelidir. Mantarlar, bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmelidir"

Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Işıl Aralan, mutlaka kültür mantarının tercih edilmesi ve bol suyla yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Aralan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında yaşandığına dikkati çekti.

Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunduğu belirten Aralan, şöyle devam etti:

"Zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değil. Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal, mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülürse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Aralan, mantarın zehrinin hiçbir şekilde yok edilemeyeceğini vurgulayarak, "Mantar yenecekse, mutlaka kültür mantarları tercih edilmelidir. Mantarlar, bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmelidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, izni ve tarih bilgilerinin yer almasına dikkat edilmelidir" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile